ГоловнаБлогиКультурно-освітня академія

Культурна децентралізація: як я змінюю своє місто

В рамках проекту Культурно-освітньої Академії Гете Інституту культурні діячі з усіх куточків України протягом трьох місяців разом працюють над можливими ініціативами з розвитку культури на переферії. Спеціально для lb.ua вони розповідають, як і що роблять, щоб змінити свої міста вже сьогодні.

Ірина Каць (Кременчук)

Фото: Надано автором

Треба сказати, що в Кременчуці дуже сильне представництво офіційної культури. Місто відбудовувалося в радянські часи, як промисловий центр. При заводах будували профспілкові Палаци культури, які створювали конкуренцію комунальним клубним закладам. Це стимулювало розвиток колективів художньої самодіяльності. Кременчук може пишатися своїми народними, зразковими колективами та роботою комунальних закладів культури. Але, на жаль, офіційна культура у місті працює лише за стандартними схемами: концерти із запрошенням зірок, обслуговування колективами художньої самодіяльності державних свят, покладання вінків.

Тим часом, неофіційна культура не знаходить майданчиків для самовираження. В нас є креативні люди, але вони працюють поза Кременчуком. Реконструктори їдуть на фестивалі до інших міст, айтішники – до Львова, ді-джеї їдуть заробляти до столиці та інших великих міст. Я думаю, у сфері культури міста важливий баланс та рівні можливості для всіх культурних ініціатив. Неофіційні локальні креативні ініціативи та рухи потребують платформи для розвитку на рівні міста Кременчука. Саме тому наш проект по створенню альтернативного мистецького простору, який ми назвали #Adapter, особливо важливий для подальшого розвитку культури на рівні міста і регіону.

Фото: Надано автором

Ми розмістили #Adapter у колишній столярній майстерні, що за радянських часів належала житлово-експлуатаційній конторі (ЖЕК) і обслуговувала мешканців сусідніх житлових будинків. Ми взяли в оренду 79 квадратних метрів і почали там ремонт власними силами. 18 жовтня 2015 року відбулося відкриття #Adapter. Перш за все – це платформа взаємодії, місце зустрічі і розвитку потенціалу всіх креативних людей.

Окрім концертів, фестивалів, зустрічей з письменниками, художниками та інших творчих заходів, ми ще плануємо працювати з підприємцями, науковцями, сусідами. Чим більше різних людей з різних сфер діяльності зустрічатимуться та спілкуватимуться між собою, тим динамічнішим та цікавішим буде життя #Adapter. Ми віримо, що саме такі активності та взаємодії стимулюватимуть розвиток міста.

Для нас надзвичайно важливо побудувати відкритий процес планування діяльності #Adapter. Саме тому, найближчим часом ми плануємо провести «планьорки», відкриті для всіх активістів та ініціативних груп. Крім ідей по змістовному наповненню спільного місця, ми також плануємо обговорити варіанти залучення коштів на оплату оренди. Зараз у нас є грантові кошти від Гьоте Інституту. Їх може вистачить на три місяці. Отже, за цей час нам потрібно запустити механізм збору коштів на утримання приміщення.

Наразі маємо ідею клубної системи від однієї з активісток. Механізм простий: всі, хто зацікавлені у розвитку #Adapter, щомісяця роблять клубний внесок і з цих грошей оплачується оренда. Чим більше членів клубу, тим більше ресурсів на розвиток. Мені подобається ця ідея, бо це спільна відповідальність за розвиток спільного місця та спільних ідей.

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram