Прозора та демократична участь громадськості у процесі відбудови: результати дослідження

Протягом повномасштабного вторгнення Україна зазнає значних збитків унаслідок руйнування та пошкоджень нерухомого майна, що оцінюються у сотнях мільярдів доларів США. Постраждалими є всі без виключення 24 регіони України, потерпають практично всі громади як від руйнувань, втрати економіки, шкоди екології, так і від небаченої в історії Європи з часів ІІ світової війни демографічних змін зумовлених вимушеною міграцією.

З метою забезпечення прозорого та ефективного процесу відбудови, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з Коаліцією громадських організацій RISE Ukraine, працюють над створенням цифрової екосистеми управління відбудовою інфраструктури – DREAM. Екосистема охоплює весь життєвий цикл проєктів відновлення, від фіксації збитків і визначення потреб і до створення картки проєкта, громадських слухань, розробки проєктної документації, проведення закупівель, будівництва й аудиту.

Проте для забезпечення ефективної реалізації проєктів відбудови, мінімізації ризиків нецільового використання коштів, зменшення рівня корупції та збільшення рівня довіри до відбудови й підтримки серед українців та міжнародних партнерів необхідно забезпечити широке залучення до процесу відбудови всіх зацікавлених сторін. З цією метою розробляється модуль електронної демократії eDem, який дозволить громадянам впливати на вибір і склад проєктів відновлення, моніторити їх впровадження тощо. Розробку модуля координує Центр розвитку інновацій.

Не менш важливим є готовність органів місцевого самоврядування (ОМС) залучати мешканців (в тому числі внутрішньо-переміщених осіб (ВПО)) та неурядові організації (НУО) до обговорення та прийняття рішень щодо розробки та впровадження проєктів відбудови.

Згідно з даними дослідження рівня залучення всіх зацікавлених до процесу відбудови, більшість мешканців досі не брали участі в обговоренні проєктів відбудови, а саме 71,6% не долучалися до обговорень на рівні області, та 64,2% – на рівні громади. Водночас, зі 100% опитаних респондентів, 24,7% мали інформацію про обговорення проєктів відбудови в області, і 20,7% – в громаді. Тільки 3,7% брали активну участь в обговоренні проєктів відбудови на регіональному рівні, і 15,1% – на рівні громади.

60,6% ВПО не брали участі в обговоренні проєктів відбудови на регіональному рівні, і 55,6% – на рівні громади, де вони проживають. Знову ж таки, деякі з них (32,4% в області та 35,6% в громаді) знали про проведення обговорень, але не приєдналися до них. Лише 7% опитаних ВПО брали активну участь у обговоренні проєктів відбудови на регіональному рівні, і 8,8% – на рівні громади, куди вони переїхали.

Щодо досвіду участі НУО – 57,7% не брали участі в обговореннях проєктів відбудови в області, тоді як 53,1% не долучалися до обговорень в громаді. З цього можна зробити висновок, що більшість НУО дотепер не були активно залучені до процесів відбудови на регіональному та місцевому рівнях. Деякі з них (26,4% в області та 20,9% в громаді) знали про проведення обговорень, але не брали в них участі. Однак 15,9% опитаних НУО приймали активну участь у обговоренні проєктів відбудови в області, а 26% – в громаді.

Функції модуля eDem системи DREAM повинні містити різноманітні можливості для учасників системи. Це сприятиме всебічному залученню до процесів відбудови, прозорості та підзвітності процесів, а також підвищуватиме довіру до органів влади та місцевого самоврядування. Передбачається, що модуль eDem матиме такі можливі функції:

  • Активізація суспільства: залучення до участі через запрошення та сповіщення про можливості впливу на відбудову;
  • Внесення пропозицій: формування проєктів відбудови шляхом внесення пропозицій командами громадян;
  • Громадський контроль: відстеження прогресу проєктів відбудови, моніторинг показників ефективності проєктів для оцінювання досягнутих результатів, подання скарг щодо невідповідності та/або недоліків у процесі відбудови;
  • Е-голосування та е-опитування: участь в електронному голосуванні та опитуваннях щодо реалізації пріоритетних проєктів відбудови та їх окремих компонентів, бюджетів та інших важливих питань;
  • Обговорення проєктів: активне онлайн-обговорення різних проєктів відбудови;
  • Навчання та обмін кращими практиками: отримання необхідних знань та навичок для активної участі в процесах відбудови, включаючи обмін кращими практиками відбудови, навчальними матеріалами та іншими ресурсами;
  • Формування команд проєкту(ів): створення команди або долучення до наявних команд з метою спільної участі в проєктах відбудови.

Успішна та ефективна відбудова залежить від демократичного та прозорого управління, а також від рівня залучення кожного громадянина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram