ГоловнаБлогиБлог Богдана Червака

Не допустити вандалізму, захистити пам’ятник УПА!

Депутат Європарламенту від польської партії «Право і справедливість» Т.Поремба заявив про позитивну відповідь, яку він отримав у справі ліквідації пам’ятника УПА в селі Грушовиця. Ця так звана «позитивна» відповідь надійшла від Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва - державного органу при міністерстві культури Польщі, який, зокрема, пам’ятник УПА визнав «нелегальним», а отже таким що підлягає ліквідації.

Фото: www.polskieradio.pl

У зв’язку з цим, голова Секретаріату ОУН Володимир Чмир звернувся з відкритим листом до Міністра закордонних справ України Кожари Л. А. У листі, зокрема зазначається: «Пане міністре, у ЗМІ з’явилася інформація про намір польських властей ліквідувати пам’ятник УПА у селі Грушовиця. Очевидно, що це чергова антиукраїнська провокація, спрямована на дискредитацію незалежної України, зокрема її героїв, які в роки Другої світової війни зі зброєю в руках відстоювали право свого народу на власну державу.

На жаль, змушений констатувати, що намір демонтувати пам’ятник УПА повністю вписується у політику сучасної Польщі щодо оцінки подій, які відбулися на Волині 70 років тому. У даному випадку маємо справу із наслідками, які випливають із рішення сейму республіки Польща, яке за своєю суттю є необ’єктивне, антиісторичне, не правове і таке, що не відповідає інтересам як українського так і польського народів.

Змушений констатувати, що МЗС України зайняло пасивну, а отже не зрозумілу позицію, як стосовно Волинської трагедії, так і наміру демонтувати пам’ятник УПА.

Прошу негайно втрутитися у ситуацію! Зокрема вимагаю вжити невідкладних і дієвих дипломатичних заходів з метою недопущення можливого акту вандалізму у селі Грушовиця. У цьому зв’язку, МЗС України має відреагувати на відому резолюцію польського сейму, стати на захист українських національних інтересів та історичної правди і справедливості, а саме: відкинути усі звинувачення щодо так званого «геноциду» до якого начебто вдавалися ОУН і УПА на Волині; засудити відоме зрадницьке звернення 148 депутатів ВР до депутатів сейму республіки Польща; попередити польську сторону, що у разі ігнорування наших вимог Україна вдасться до симетричних відповідей.

Пане міністре, з огляду на нинішню політичну ситуацію в Україні я не плекаю надій, що МЗС буде адекватно реагувати на польські провокації. Мій лист до Вас – застереження. Якщо влада не буде діяти рішуче, то рішуче буде діяти українська нація».

Тим часом, стала відомою реакція на цей інцидент Об'єднання українців у Польщі. У відповідній заяві констатується, що у разі демонтажу пам’ятника УПА, не можна виключати нової українсько-польської «війни» – цього разу «війни пам’ятників» .

Усе це відбувається на передодні підписання угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Виникає питання: невже Польща з європейського адвоката перетворилася на європейського прокурора для України?

Богдан Червак Богдан Червак , Голова Організації Українських Націоналістів
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram