Спецтема
Календар українського мистецтва

28 травня. Максиміліан Волошин

28 травня 1877 року народився поет і художник Максиміліан Волошин. Мистецтвознавець Дмитро Горбачов вважає, що до національної культури належать: а) митці, що народилися на території держави, про яку йде мова; б) митці, що живуть і працюють в цій державі будь-якої національності; в) діаспорні митці.

Автопортрет. 1919.

Виходячи з того, що російський поет Максиміліан Волошин народився в Києві (на будинку за адресою бульвар Шевченка, 24/9 є меморіальна дошка), його батько – Олександр Кирієнко-Волошин походить із запорозьких козаків, і частину життя Максиміліан прожив у Коктебелі (там діє Будинок-музей Волошина), мистецька спадщина Волошина належить і українській культурі також.

Вигляд Коктебеля.Гори і море. 1920. Папір, акварель. 17,2х25,9 см

Максиміліан Волошин був митцем «широкого профілю» - поет, філософ, художник, мистецтвознавець, літературний критик, публіцист, найбільшою є його поетична слава, а професійно займатися мистецтвом почав у Парижі. Сам він писав так: «І взагалі, усі неприємності і невдачі в галузі літератури позначалися в моєму житті успіхами в живописі». Волошин працював у техніці темпера, потім акварель – здебільшого це були кримські пейзажі, написані по пам’яті. З часом ці заняття акварельним живописом стали щоденною практикою.

Іспанія. Пейзаж з кипарисами. 1931

«Я пишу аквареллю регулярно, кожного ранку по 2-3 акварелі, - свідчить Максиміліан, - так що вони є моїм своєрідним художнім щоденником, в якому повторюються і переплітаються теми моїх усамітнених прогулянок. В цьому сенсі акварелі зовсім замінили і витіснили те, що раніше було моєю лірикою і моїми пішохідними мандрівками Середземномор’ям”. Всього Волошин створив близько 6000 картин, які він часто доповнював віршами, але застерігав від ілюстративності в мистецтві: «Я проти паралелізму в мистецтві… Потрібно шукати симфонічне, а не унісонне поєднання», - писав у листі до художниці Ю. Оболенської.

Пагорби із мармуру і гори зі скла. 1929. Папір, акаврель. 26,6х35,9 см

У художника свій діалог з природою – з горами, морем, сонцем, небом, осіннім степом і весняним, зі світлом і кольорами пейзажів, в його творах багато від лаконічності японських картин.

Веде крізь хвилі і тумани мій місячний самотній шлях. 1929. 17х32 см

Як художник Волошин в 1914 році брав участь у будівництві антропософського храму «Гетеанум» в Швейцарії (робив барельєфи, працював над ескізом завіси).

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram