ГоловнаБлогиБлог Андрія Осіпова

Конституція Пилипа Орлика – документ боротьби

Конституція Пилипа Орлика або Бендерська конституція (квітень 1710 року) - це історія правничої державотворчої думки. Це світове надбання, яке створене українцями, які стали вигнанцями у власній державі. Незалежність як українська мрія.

Фото: cdiak.archives.gov.ua

Це також частина передвиборної програми Пилипа Орлика. Суспільний договір. Формулювання демократичних принципів стримування і противаг, нівелювання одноосібної влади монарха та підсилення влади виборних колегіальних органів. Цілком логічно, що іншим кандидатам на вищу державну посаду не було чого протиставити пропозиціям Орлика. Його було обрано очільником держави у екзилі. Шкода, що цей документ залишився лише договірним зобов'язанням новообраного Гетьмана.

Одним з основних положень зовнішньої політики Конституції Пилипа Орлика є зобов'язання боротися за політичне й церковне відокремлення України від Московії.

Історія любить жартувати. Один з оригіналів цього документу зберігається зараз у Москві, в Російському державному архіві давніх актів.

Україна має негайно розпочати процес підсилення демократії та запобігання узурпації влади з боку політиків і високопосадовців. Конституція України має бути повною мірою втілена в життя. Українці мають відійти від патерналістських ідей та пам’ятати, що держава - це не механізм піклування про людей. Держава - це сервісна служба гарантування прав і свобод громадян. Держава - це поганий лікар і вихователь. Її функція - це ефективний розподіл податків, охорона громадського порядку, державних кордонів та сусіпльної безпеки. Україна має забезпечити для українців можливості для реалізації прав. Тобто завдання державних органів не роздавати гроші злиденним, а створити умови, щоб народ був заможним і мав змогу самостійно організувати своє життя. Щоправда такими людьми буде важко керувати і перед ними доведеться звітуватись за справедливість та ефективність управлінських рішень. Чи готові урядовці до цього?

Зараз через загарбницькі агресивні дії Російської Федерації українці мають найкращі можливості вийти з-під багаторічного впливу північного сусіда і реалізувати державницькі мрії Пилипа Орлика. Маємо славну історію та великі сподівання на щасливе майбутнє.

Боротьба триває, в тому числі за власну державу. Зі святом, українці!

Андрій Осіпов Андрій Осіпов , Експерт Інституту Політичної Освіти
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram