Харків – європейське місто? Харківський Євромайдан: погляд зсередини

Я завтра снова в бой сорвусь, но точно знаю, что вернусь. Пусть даже через сто веков в страну не дураков, а гениев. Игорь Тальков

Не буду я розповідати про київський Євромайдан, я там не був – розповідь моя буде про Євромайдан харківський. Без вступів почну з них, рідних. Отже, міфи. Міфи, нав’язані ЗМІ, міфи-плітки; частіше - недосказана та викривлена правда, відверта брехня, популізм, словоблуддя.

Фото: Макс Левин

Міф перший. Учасники Євромайданів проплачені. А чому ж тоді влада і собі не організує з куплених людей такий собі анти-євромайдан? Думаю, грошей у цих «рєбят» вистачить. Кернесівські потуги організувати щось подібне захлинулись так і не розпочавшись.

Міф другий. Опозиція контролює мітингувальників та керує ними. Як би не так! Як учасник Євромайдану у Харкові, можу підтвердити, що жодного партійного прапору на харківському Євромайдані немає, партійної приналежності жоден із промовців не озвучує.

Міф третій. Мітингарі хочуть в Євросоюз. Не зовсім. Наразі проєвропейські гасла замінили інші – люди хочуть змінити цю владу, людям набрид Янукович, людям набридла влада – від рівня Києва до рівня міста, села. «Люстрація», «влада злочинець – суддя українець», «банду геть» - багато цих та подібних гасел лунало над Євромайданом. Були і гострі вирази – чого коштує «Яник підарешт».

Міф четвертий. Влада ігнорує Євромайдан у Харкові, бо не вбачає у ньому серйозну небезпеку – «собака лает, а караван идет». Неправда! Вся площа Свободи (найбільша площа Європи) огороджена металевим парканом. Випадковість?

Міфів багато, а які ж причини такого явища як Євромайдан?

Непідписання асоціації з Європейським Союзом слугувало лише приводом для активізації протестних настроїв. Причини криються набагато глибше.

Влітку цього року мав за честь спілкуватись з директором Інституту політичної освіти Андрієм Странніковим. Він був певний, що народ перебуває у фрустрації – такому своєрідному емоційному стані, характерною ознакою якого є дезорганізація свідомості та діяльності, стани безнадійності, втрати перспективи. Проте протестні настрої у великій кількості присутні у суспільстві - занадто велика прірва утворилась між різними шарами населення.

Тотальне зубожіння значної частини населення на фоні безсоромної концентрації капіталу у невеликої купки людей до крайньої міри озлобили людей. До цього додайте тотальне беззаконня, корупцію і так далі за всім нам відомим списком. Він тоді ще сказав, що досить однієї іскри – і піде неконтрольований процес знищення чинної влади, та такий, що Помаранчева революція виявиться квіточками. У мене немає підстав не довіряти Андрієві.

Не можу не поділитись цитатою одного з виступаючих у Харкові на Євромайдані. «У 1991 році ми вибороли Незалежність, проте не волю; у 2004, під час Помаранчевої революції ми вибороли Волю, проте не відповідальність влади перед народом. У 2013 році ми зобов’язані вибороти собі Відповідальність, не щось абстрактне, а РЕАЛЬНУ відповідальність влади перед народом».

Зміни на краще НЕМОЖЛИВІ без боротьби. І нехай для декого ця боротьба здається наївною, неефективною, але… «Сначала они тебя не замечают, потом смеются над тобой, затем борются с тобой. А потом ты побеждаешь». Автор цих строк - Махатма Ганді.

Ми, учасники Євромайдану, ми просто хочемо щасливого життя в своїй Країні! Хочемо, щоб кожний мав свою волю та свою гідність! Це вже боротьба не за ЄС, це боротьба за Україну!

Андрій Межерицький Андрій Межерицький , Депутат Зміївської міської ради Харківської області,
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram