ГоловнаБлогиБлог Андрія Мамалиги

А судді Хто? Хто примусить їх приймати законні рішення?

Янукович та його команда не тільки «успішно» виправляють помилки попередньої влади, але успішно їх повторюють. Адже «реформування» судової влади так і не досягло головної мети - її незалежності та підпорядкуванню лише закону.

Фото: odessa.umvd.gov.ua

Натомість у Януковича разом з своїми поплічниками є всі шанси рано чи пізно «наступити на граблі» вибіркового правосуддя. Можна мільйон разів звільняти суддів, створювати каральні органи на кшталт Вищої Ради Юстиції, але вибірковість це не викоренить ніколи. Можна садити чи не садити «зваричів», але кірєєвих не знищити, поки Президент (не обов’язково Янукович) буде вирішувати «казнить или миловать» Луценка або чи знімати камери спостереження чи ні в камері Тимошенко.

Влада не вчора «підвісила судову владу за геніталії», до цього вона йшла двадцять років незалежності України . Тож можна впевнено сказати , що Договір про асоціацію в цьому році, а так само і в наступному підписано не буде, а Україна так і залишеться на периферії європейських цінностей. Адже одна з вимог підписання - усунення вибірковго правосуддя усунуте не буде, якщо тільки під цим європейські чиновники не розуміють звільнення Тимошенко та Луценка. Хоча як на мене, то не так вже багато для незалежності суду та верховенству права робити треба.

Адже Закон України « Про судоустрій і статус суддів» вже давно вимагає від суддів здійснення правосуддя « на основі Конституції і законів України, керуючись при цьому принципом верховенства права». Тепер лише треба набратися політичної волі та прийняти законодавчу норму, яка не дозволить вирішувати судові справи судді, рішення якого визнане Європейським Судом з прав людини таким, що порушує Європейську Декларацію з прав людини.

Це буде катастрофою для багатьох судей, в тому числі апеляційних та касаційних інстанції і навіть для судей Верховного Суду України. Але без такого кроку, Україна так і залишеться «європейським лідером» невиконання рішень Європейського суду з прав людини.

Андрій Мамалига Андрій Мамалига , Правозахисник, громадський діяч, адвокат
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram