ГоловнаБлогиVoxUkraine

«Катастрофа через відмову від російських вакцин»: спростування фейку російської пропаганди

Пропагандисти рф розгорнули цілу інформаційну кампанію зі спалаху гепатиту A в Вінниці. На початку листопада вони писали, що вірус поширився через «роботу біолабораторій». Потім вигадували, що у цьому винна недофінансована українська медицина. Врешті-решт дійшли висновку, що у поширенні гепатиту винне керівництво України, яке відмовилося від російської вакцини після 2014 року.

Фото: dnipro.tv

Фейки про епідемію в Україні

Пропагандисти рф поширюють інформацію, нібито в Києві «передбачили катастрофу» через спалах гепатиту A. Усе через повідомлення Міністерства охорони здоров’я України про відсутність імунітету серед більшості громадян.

Також причинами «тяжкої епідеміологічної ситуації» в Україні пропагандисти називають «політичне рішення» відмовитись від вакцин російського виробництва після 2014 року.

«Колективного імунітету [у населення України] немає, оскільки не прищеплювалися, не займалися, і плюс, звичайно, епідемічний стан з урахуванням падіння рівня життя. І це тільки перші показники — далі буде гірше», — заявила російська вірусологиня Ольга Карпова.

Як насправді?

Головний державний санлікар України Ігор Кузін в інтерв’ю справді зазначив, що вірус доволі швидко поширюється, тому що кількість людей з імунітетом невелика. Однак про жодну «катастрофічну ситуацію» не йшлося, говорять аналітики фактчекінгового проєкту VoxCheck від Вокс Україна, які разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують фейки стосовно медицини.

Про причини спалаху гепатиту А на Вінниччині - Ігор Кузін

Лікар пояснює, що гепатит A постійно реєструють в Україні. Наприклад, у селах часто спостерігаються менші спалахи через вихід річок із русла. Річкова вода підтоплює вигрібні ями, що провокує поширення вірусу. До того ж максимальна інтенсивність припадає саме на осінньо-зимовий період.

Гепатит A в Україні: статистика

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив, що спалах гепатиту A на Вінниччині, про який і раніше писали пропагандисти, вдалося локалізувати. Поодинокі випадки реєструються в інших областях, але Міністерство охорони здоров’я України не об’єднує їх в один спалах і не оголошує епідемію. Тобто люди інфікувалися через різні причини в різний час.

«Надмірного росту рівня захворюваності на гепатит A, що свідчив би про початок епідемії, немає. Для того, щоб оголосити це епідемією або спалахом національного масштабу мають бути певні критерії: ці випадки мають бути пов’язані всі між собою і вони мають відбутися майже одночасно, тоді ми можемо говорити про надзвичайну ситуацію загальнонаціонального характеру» — пояснює Ігор Кузін.

Станом на 16 листопада у Вінниці госпіталізовано 30 людини з підтвердженим діагнозом, а 216 пацієнтів вже виписали з лікарень. Поодинокі випадки зафіксовані у Івано-Франківській (12) Тернопільській (1), Закарпатській (11), Дніпропетровській (3) та Волинській (1) областях.

Російська маніпуляція та способи вберегтися від неї

Пропагандисти рф використовують будь-які інфоприводи, аби поширити створювати фейки про Україну, говорить керівниця VoxCheck Світлана Сліпченко.

«Російські пропагандисти можуть перекрутити будь-який факт на свою користь. Так вони намагаються залякати населення, посіяти серед людей паніку та недовіру до української системи охорони здоров\'я. Окрім цього, пропагандисти намагаються створити враження, що Україна занепадає без росії, що вона залежна від країни-агресора і потребує поновлення з нею зв\'язків», — говорить Сліпченко.

Аби вберегтися від пропаганди, слід дотримуватися таких правил:

1. Досліджувати тему, про яку пишуть пропагандисти. Наприклад, наявність вакцин у регіонах можна перевірити на сайті Центру громадського здоров‘я. Про медицину, охорону здоров'я можна почитати на сайтах МОЗ, Нацслужби здоров'я України тощо.

2. Серед ЗМІ потрібно обирати тих, хто має гарну репутацію.

3. Вилучити зі своїх підписок анонімні джерела. Адже у дописах користувачів Facebook та анонімних каналах у Telegram часто може ховатися російська пропаганда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram