ГоловнаСвіт

Прем'єр Швеції може приїхати в Угорщину після вступу його країни в НАТО

На зустрічі мають обговорити спільні дії в межах НАТО, економічні питання, а також експлуатацію винищувачів Jas 39 Gripen.

Прем'єр Швеції може приїхати в Угорщину після вступу його країни в НАТО
Голова уряду Швеції Ульф Крістерссон
Фото: ЕРА/UPG

Сьогодні, 1 лютого, голова уряду Швеції Ульф Крістерссон зустрівся з угорським прем’єром Віктором Орбаном. Зустріч відбулась під час засідання Європейської ради в Брюсселі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SVT.

"Ми обидва визнали, де у нас є спільні знаменники, а де у нас явно різні думки з добре відомих питань", – сказав Крістерссон, і додав, що він мав з Орбаном "хорошу розмову, яка заклала основу для більш довгострокової розмови наступного разу".

Крім того, прем’єр Швеції розповів, що сторони мають погодити дату майбутньої зустрічі в Будапешті. На ній мають обговорити спільні дії в межах НАТО, економічні питання, а також експлуатацію винищувачів Jas 39 Gripen.

"Природно зустрітися, коли ми станемо членами (НАТО. – Ред.), нам буде набагато більше про що поговорити, коли ми станемо членами", – зауважив Крістерссон.

  • Швеція ще у 2022 подала свою заявку на вступ до НАТО. З того часу її ратифікували всі країни-члени Альянсу, крім Угорщини та Туреччини. Туреччина звинуватила Швецію у "допомозі курдським терористам" і відмовлялася схвалювати вступ Швеції до НАТО.

  • Раніше Ердоган заявляв, що немає точних термінів схвалення Туреччиною вступу Швеції до НАТО. Але вже 23 жовтня цього року він підписав протокол про вступ Швеції до Альянсу. Через два дні цей протокол підписав спікер турецького парламенту

  • Проте вже наступного дня з'явилася інформація, що правляча партія Туреччини "Партія справедливості та розвитку" (ПСР) ймовірно планує відкласти голосування за вступ Швеції до НАТО до кінця року через акції зі спаленням Корану

  • Голова Комітету із закордонних справ Великих національних зборів Туреччини опісля заявив, що не спішитиме із обговоренням ратифікації заявки Швеції.

  • Наприкінці минулого місяця очільник МЗС Туреччини висловив припущення про орієнтовний термін вступу Швеції до НАТО. Він сказав, що Швеція зможе стати членом Альянсу "протягом кількох тижнів”.

  • Комітет із закордонних справ парламенту Туреччини на засіданні у вівторок, 26 грудня, підтримав ратифікацію протоколу про вступ Швеції в Північноатлантичний Альянс.

  • Парламент Туреччини 23 січня затвердив протокол вступу Швеції до НАТО. Тепер його скерують на підпис Ердогану. Опісля документ передадуть до Вашингтону на зберігання у Державному департаменті США.

  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав рішення турецького парламенту, яке ратифікує протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.

  • Таким чином останньою державою, яка має ратифікувати заявку Стокгольма, залишилась Угорщина.

  • Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після розмови з генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом закликав парламент своєї країни ратифікувати заявку Швеції на вступ до НАТО.

  • Опозиційні партії Угорщини подали пропозицію щодо скликання 5 лютого позачергової сесії парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram