ГоловнаСвіт

«Українська зброя в руках ХАМАС»: нова дискредитаційна кампанія російської пропаганди

Російська пропаганда скористалася початком війни в Секторі Гази і запустила нову дискредитаційну кампанію «Українська зброя в руках ХАМАС». Мета – дискредитувати Україну та зменшити військову допомогу з боку західних союзників. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав наративи російської пропаганди про західну зброю для України в контексті війни ХАМАС та Ізраїлю.

Із 7 жовтня пропагандистські російські телеграм-канали та медіаресурси рясніють заголовками і публікаціями про «використання української зброї силами ХАМАС». Формати для нібито «підтвердження» обирають різні: від заяв російських чиновників і так званих представників окупаційних адміністрацій до сумнівних відео та фото.

Наприклад, відео з нібито українською зброєю з’явилося 8 жовтня на пропагандистському телеграм-каналі «Репортёр Руденко V». Воно досить маніпулятивно подає набір зброї без жодного підтвердження, що та українська.

Пізніше цей канал опублікував допис, як ХАМАС знищує танки з використанням нібито української зброї. Мусимо зауважити, що згодом це повідомлення видалили. Оскільки виявилося, що танк – узагалі-то російський Т-90, який підбили українські військові.

Не оминули цієї теми і головні російські пропагандисти, як-от Соловйов, з посиланням на скриншот нібито іноземного видання. Без активного посилання на матеріал і без назви видання. Саму статтю за заголовком не відшукати ні в гуглі, ні в яндексі.

Російські медіаресурси обрамлюють наратив про «українську зброю в руках ХАМАС» нібито «викриттям двадцятирічного незаконного продажу зброї по всьому світу». Пропагандистські матеріали один за одним розповідають, як «українська зброя потрапляла до рук бойовиків».

Окрім того, прокремлівські актори поширили фейкове відео (нібито створене BBC) з вигаданим посиланням на «розслідування Bellingcat» про те, що «Україна постачала зброю ХАМАС». Однак ані BBC News, ані Bellingcat не робили таких повідомлень.

Водночас у цьому контексті російська пропаганда просуває тезу, що «США не подужають допомогу на два фронти».

Отже, російська пропаганда активно зреагувала на початок війни в Секторі Гази та використала її у власній інформаційній проти України, запустивши нову дискредитаційну операцію. Проте старт був настільки швидким, що кампанія складається з порожніх заяв, сумнівних фото/відео й посилань на безіменні видання.

Ірина Субота, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram