ГоловнаСвіт

ФСБ заявила про затримання 16 "пов'язаних з Україною" радикалів (оновлено)

Російська спецслужба стверджує, що затримані причетні до угрупування "М.К.У". 

ФСБ заявила про затримання 16 "пов'язаних з Україною" радикалів (оновлено)
Ілюстративне фото
Фото: vesti.ru

ФСБ Росія заявила про затримання 16 "членів українського молодіжного радикального товариства "М.К.У". Спецслужба звинувачує їх у "підготовці вибухів та збройних нападів", пише РБК.

"За даними служби, голова "М.К.У." Єгор Краснов з України координував діяльність угрупування на території росії", - йдеться у повдіомленні.

Де саме затримали "радикалів" не повідомляється. 

У березня російські ЗМІ вже заявляли про затримання нібито причетних до "М.К.У." людей у Воронежі, однак група фактечекерів StopFake спростувала, що затримані хоч якось були причетні до цього угрупування.

"М.К.У." до 2021 року мало фігурувало в інформаційному просторі. Однак після повернення в січні опозиціонера Олексія Навального з Німеччини прокремлівські медіа почали писати, що за протестами у Москві нібито стоїть саме ця організація разом зі Службою безпеки України, пише "BBC Росія"

За визначенням російських ЗМІ, "М.К.У" - це створена у 2018 році в Україні організація неонацистського напрямку під назвою "Мань'яки. Культ убивць".

Оновлено. В МЗС України заявили, що інформація про затримання українських громадян до дипломатичних установ України в Російській Федерації не надходила. Про це в коментарі LB.ua повідомив речник МЗС Олек Ніколенко.

"Водночас констатуємо, що з січня цього року російські правоохоронні органи та державні ЗМІ активно розкручують тему «зовнішнього управління» акціями народних протестів на тлі грубого порушення прав людини в Росії. Для залякування власного населення традиційно створюються історії про «український радикальний слід». Категорично відкидаємо такі закиди", - наголосив Ніколенко.

Він додав, що МЗС закликає російську сторону не поширювати чергові інсинуації, а натомість - дослухатися до законних вимог російських громадян, зокрема в частині дотримання основоположних прав людини і забезпечення верховенства права.

"Тільки зверніть увагу, що в повідомленнях рос ЗМІ не йде мова про затримання українців, а членів "української групи". очевидно це громадяни РФ", - зазначив Ніколенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram