ГоловнаСвіт

Тихановська виїхала до Литви (оновлено)

У штабі опозиціонерки кажуть, що від'їзд Тихановської організувала білоруська влада, кандидатка це заперечує.

Опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська перебуває в Литві.

Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус.

"Світлана Тихановська в безпеці. Вона в Литві", - написав він у твіттері.

У штабі опозиціонерки цієї інформації не коментують.

Раніше Лінкявічус повідомляв, що протягом кількох годин намагався додзвонитися до Тихановської. Її місцеперебування було невідомим навіть співробітникам кандидатки у президенти Білорусі.

До цього в білоруських Telegram-каналах почала з’являтися інформація про те, що Тихановську нібито утримують у ЦВК.

Оновлення. Довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова розповіла, що Світлану Тихановську вивезла з країни білоруська влада. Її від'їзд дозволив звільнити начальницю штабу Марію Мороз, повідомляє TUT.BY.

"У Світлани не було вибору. Важливо, що вона на волі й жива. Вони поїхали разом з Марією Мороз. Проте в заручниках продовжує перебувати частина команди Світлани", - розповіла Ковалькова.

Також вона закликала всі демократичні сили і прихильників змін об'єднуватися.

Крім того, в коментарі виданню "Радіо Свобода" прессекретар штабу Тихановської Ганна Красуліна розповіла, що не змогла зв'язатися з нею особисто, але сказала, що від'їзд Тихановської "нічого не змінює".

"Вона робила все, що могла, виховувала і надихала людей, досягла перемоги на виборах. Вони протестують не за Тихановську, а за себе, свої сім'ї і свій народ", - сказала Красуліна.

Прикордонний комітет підтвердив, що Тихановська покинула Білорусь. Вона оформила виїзд до Литви в пункті пропуску "Котловка" о 3:30 11 серпня.

У своєму відеозверненні Тихановська заявила, що рішення покинути країну прийняла самостійно.

"Ви знаєте, я думала, що вся ця кампанія мене дуже сильно загартувала і надала мені стільки сил, що я витримаю все. Але, напевно, я так і залишилася тією слабкою жінкою, якою була спочатку. Я прийняла дуже важке для себе рішення. Це рішення я прийняла абсолютно самостійно", - сказала вона.

За її словами, вона була готова до того, що багато хто її не зрозуміє і засудить.

"Але, знаєте, не дай бог, опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я. Тому, люди, бережіть себе, будь ласка - жодне життя не варте того, що зараз відбувається. Діти - це найважливіше, що є в нашому житті" , - додала вона.

Напередодні штаб головної суперниці Лукашенка відмовився визнати результати виборів. Тихановська закликала громадян, які вважають, що їхній голос украли, не мовчати.

Вона наголосила, що, за даними з дільниць, де не було фальсифікацій, вона набрала близько 70-80% голосів. При цьому Тихановська зазначила, що сама вона не буде виходити на вулицю, бо це, на її думку, призведе до ескалації.

Також напередодні, 10 серпня, у КДБ Білорусі заявили про запобігання замаху на Тихановську. Фактично у КДБ повторили заяву самого Лукашенка про те, що отримали від штабу Тихановської повідомлення, що вони побоюються за життя кандидатки та бояться провокацій.

Нагадаємо, у неділю в Білорусі пройшли президентські вибори. За попередніми даними ЦВК, чинний президент країни Олександр Лукашенко набрав понад 80% голосів, Тихановська - близько 10%.

Після закриття виборчих дільниць по всій країні почалися масові акції протесту. У Мінську та інших містах країни на вулицю вийшли десятки тисяч людей, відбулися сутички з силовиками, які використовували проти протестувальників світлошумові гранати, водомети і гумові кулі.

Увечері 10 серпня МВС повідомило про першого загиблого на акціях протесту. Відомство вважає, що чоловік нібито невдало намагався кинути в ОМОН вибуховий пристрій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram