ГоловнаСвіт

Меркель заявила, що світ більше не повинен розраховувати на світове лідерство США

Військовий союз Європи і США, на її думку, все ж таки необхідний.

Меркель заявила, що світ більше не повинен розраховувати на світове лідерство США
Ангела Меркель
Фото: Bundesregierung / Bergmann

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що світ більше не повинен розраховувати на світове лідерство США. А військова присутність Вашингтона в Європі відповідає його власним інтересам.

Про це вона заявила в інтерв'ю низці європейських ЗМІ, в тому числі The Guardian.

За її словами, решта світу не може приймати як належне те, що США все ще прагнуть стати світовим лідером.

"Вони [країни] повинні скорегувати свої пріоритети. Ми виросли з певним знанням того, що США хочуть стати світовою державою ... Якщо США зараз добровільно відмовляться від цієї ролі, ми повинні будемо дуже серйозно задуматися", - зазначила Меркель.

Видання зазначає, що Меркель є першим німецьким лідером, яка народилася і виросла в НДР, раніше вона часто говорила про своє захоплення глобальним впливом США. Однак ще за президента Барака Обами посилювалася критика Берліна в недостатніх військових витратах, а за Трампа критика стала тільки наростати.

У той же час Меркель наголошує, що військова присутність США в Центральній Європі відповідає їх власним інтересам.

"Американські війська в Німеччині допомагають захищати не тільки Німеччину і європейську частину НАТО, а й інтереси Сполучених Штатів Америки", - зазначила вона.

Однак Меркель погодилися, що Європі необхідно зберегти військовий союз з США.

"Подивіться на світ, подивіться на Китай чи Індію. Є вагомі причини зберігати прихильність трансатлантичному оборонному співтовариству і нашому спільному ядерному зонтику. Але, звичайно, Європа повинна нести більший тягар, ніж під час холодної війни", - додала Меркель.

Нагадаємо, на початку червня стало відомо, що Трамп має намір скоротити чисельність американського військового контингенту, який перебуває в Німеччині.

Трамп наказав Пентагону зменшити їх кількість з 34,5 тис. до 25 тис.

Крім того, президент США розпорядився обмежити число американських військовослужбовців, що одночасно перебувають в Німеччині, до 25 тис. чоловік замість допустимих зараз 52 тис.

У Німеччині на можливий вивід американських військ відреагували негативно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram