ГоловнаСвіт

Президент Естонії: ми не вступали в Радянський Союз, нас окупували

Росія намагається оскаржити дату народження Естонської держави.

Президент Естонії: ми не вступали в Радянський Союз, нас окупували
Фото: president.ee

Росія почала історичну суперечку з черговим сусідом - цього разу з Естонією - й у відповідь отримала звинувачення в окупації.

30 січня посольство Росії в Естонії опублікувало коментар офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової у зв'язку зі святкуванням 100-річчя Тартуського мирного договору між РРФСР і Естонією.

У ньому вона заявила, що Естонія як держава, що існувала в період з 1918 по 1940 рік, втратила статус суб'єкта міжнародного права з огляду на входження до складу СРСР, а Тартуський договір втратив чинність, оскільки обидві сторони, які його підписали, опинилися в складі одного суб'єкта міжнародного права - СРСР.

"На відміну від Російської Федерації (продовжувача СРСР), сьогоднішня Естонія - нова держава, що утворилася через розпаду Радянського Союзу, що є однією з його правонаступників і визнана міжнародною спільнотою саме в цій іпостасі. З урахуванням викладеного вище Тартуський договір 1920 року є недійсним і належить історії", - заявила Захарова.

В Естонії вважають інакше.

Президент Керсті Кальюлайд на святкуванні 100-річчя від дня укладення Тартуського мирного договору заявила, що він "був, є і завжди залишатиметься свідоцтвом про народження Естонської держави".

"І він діє. Естонія не вступала добровільно в Радянський Союз. Нас окупували. І ми відновили свою незалежність на підставі правонаступництва. Водночас ми маємо також поважати міжнародний консенсус про відмову від подальшого перегляду повоєнних кордонів у Європі. Зворотня риторика тільки створює непотрібну плутанину", - наводяться слова Кальюлайд на сайті президента Естонії.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 року, між Польщею і Росією почалася суперечка про відповідальність СРСР за початок Другої світової війни.

19 грудня Путін під час пресконференції заявив, що СРСР не окупував Польщу у вересні 1939 року, а "ввів свої війська в країну, яка була дезінтегрованою, а влада вже не контролювала ситуації". Також Путін висловив думку, що Польща сама була агресором, коли восени 1938 захопила частину Чехословаччини.

У відповідь прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Путін свідомо намагається оббрехати Польщу. Політик наголосив, що СРСР на початку Другої світової війни був агресором, а Сталін - союзником Гітлера.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram