ГоловнаСвіт

Меркель запросила до Німеччини заробітчан з-поза меж ЄС

Новий німецький міграційний закон набуде чинності з 1 березня 2020 року.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала кваліфікованих фахівців із країн, які не входять до Європейського Союзу, приїжджати на роботу до ФРН.

Про це вона заявила у відеозверненні. 

"Бізнес не може бути успішним без достатньої кількості кваліфікованих працівників. Ми знаємо, що багато секторів і підприємства відчайдушно шукають фахівців", - сказала канцлер.

"Тому необхідно прагнути до того, щоб було достатньо кваліфікованих працівників. Інакше компаніям доведеться переміщатися - і ми, звичайно, цього не хочемо", - додала вона.

Тому зараз стратегія німецького уряду із залучення кваліфікованих фахівців орієнтована як на використання внутрішнього потенціалу у спосіб "хорошої підготовки якомога більшої кількості людей" і залучення кваліфікованих працівників з ЄС, так і на людей із-за меж Євросоюзу, сказала канцлер.

"Це означає знайти у світі людей, які готові приїхати до нас, до Німеччини", - наголосила Меркель.

Підставою для залучення іноземних фахівців став новий німецький міграційний закон, який вступить в дію з 1 березня 2020 року. Депутати Бундестагу ухвалили його 7 червня 2019 року.

Як передає DW, закон передбачає спрощення працевлаштування працівників-іноземців у всіх без винятку сферах, а не тільки в тих, де не вистачає кваліфікованої робочої сили.

Також втрачає силу чинна норма, за якою перед працевлаштуванням іноземця з-за меж ЄС роботодавець повинен був перевірити, чи не претендують на це робоче місце громадяни ФРН або країн-членів ЄС.

Крім того, тим іноземцям з-поза меж ЄС, які володіють німецькою мовою і мають відповідну кваліфікацію, дозволять прибути в ФРН з метою пошуку роботи і перебувати тут у статусі претендента до шести місяців.

Втім, такі іноземці під час пошуку робочого місця не зможуть отримувати соціальні виплати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram