ГоловнаСвіт

У Барселоні після шести днів акцій сепаратистів відбувся мітинг за єдину Іспанію

Захід зібрав один з найвідоміших противників каталонського націоналізму.

Фото: EPA/UPG

На площі Святого Якова в Барселоні в неділю відбувся мітинг за єдину Іспанію. Як повідомляє Reuters, він був організований політиком Альбертом Ріверою, лідером партії "Громадяни" й одним з найвідоміших противників каталонського націоналізму й сепаратизму.

Виступаючи перед присутніми він заявив, що іспанський уряд не справляється з хаосом у Каталонії. "Люди не можуть відвести дітей до школи, не можуть відчинити свої магазини. Нам потрібен іспанський уряд, який захищає слабких", - сказав політик, що народився в Барселоні.

Альберт Ривера
Фото: EPA/UPG
Альберт Ривера

За словами іншого активіста, він ніколи не бачив таких заворушень, як цього тижня. "Ця молодь піддалася навіюванню. Вони не можуть пояснювати, чому вони хочуть незалежності, оскільки не знають історії", - сказав він.

У Каталонії від початку тижня проходять масові вуличні протести. Жителі регіону вимагають звільнити лідерів сепаратистського руху, засуджених до тривалих тюремних термінів, а місцевий уряд знову почав говорити про відокремлення від Іспанії. Пік вуличних протестів припав на п'ятницю, тоді як демонстрації в суботу минули відносно спокійно, що дало уряду привід заявити про те, що ситуація під контролем. 

За даними МВС Іспанії, унаслідок сутичок з учасниками протесту постраждали 288 співробітників поліції, пошкоджено 267 поліцейських автомобілів, затримано 194 осіб.

Уряд Іспанії відхилив пропозицію про переговори, висунуту представниками Каталонії. Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчес висловив упевненість, що глава каталонського уряду Кім Торра повинен спочатку засудити заворушення, що призвели до десятків поранених.

Нагадаємо, 1 жовтня 2017 року на референдумі за незалежність проголосували 90,18% каталонців, проти - 7,83%. Явка становила 43,03% (2,87 млн осіб). Влада Іспанії визнала його незаконним, а декларацію про незалежність Каталонії, оголошену після референдуму, анулювала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram