ГоловнаСвіт

По закінченню саміту G7 прийнято декларацію, один з пунктів якої стосується України

Німеччина і Франція в найближчі тижні організують саміт лідерів "нормандської четвірки".

По закінченню саміту G7 прийнято декларацію, один з пунктів якої стосується України
Фото: EPA/UPG

Лідери країн "Великої сімки" на саміті в Біарріці підписали коротку спільну заяву, один з пунктів якої стосується України.

Декларація не схожа на об'ємні комюніке, які узагальнювали результати самітів у попередні роки, і містить на одній сторінці тільки кілька пунктів, зазначає DW.

Через значні розбіжності між президентом США Дональдом Трампом й іншими учасниками групи президент Франції Еммануель Макрон перед початком саміту заявив, що прийняття заключного комюніке не заплановане, тож підсумкова заява стала певною несподіванкою. Без цієї заяви саміт у Біарріці став би першим у 44-річній історії зустрічей, який завершився б без прийняття спільного документа.

У заяві, оприлюдненій на сайті Єлисейського палацу, зазначено, що лідери Великої сімки "прагнуть підкреслити велику єдність і позитивну атмосферу дискусій" на саміті. Лідери країн домовилися про такі пункти, як торгівля, ситуація навколо Ірану, України, в Лівії та Гонконгу.

У пункті, який стосується торгівлі, зазначено, що група G7 підтверджує свою відданість принципам відкритої і чесної світової торгівлі і стабільності світової економіки. Також відзначено намір реформувати Світову організацію торгівлі (СОТ), щоб підвищити ефективність її роботи із захисту інтелектуальної власності та усунення нечесних торгових практик.

У пункті щодо Ірану окреслено дві мети держав групи: недопущення отримання Іраном ядерної зброї і зміцнення миру і стабільності в регіоні Близького Сходу.

У пункті щодо України вказано, що Німеччина і Франція в найближчі тижні організують саміт у "нормандському форматі" з метою досягнення реальних результатів.

У пункті щодо Лівії акцентовано на підтримці перемир'я в цій країні, а також висловлено переконання, що тільки політичне рішення зможе забезпечити стабільність у Лівії.

У заключній заяві лідери країн G7 також закликали уникати насильства в Гонконзі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram