ГоловнаСвіт

Австралія стала п'ятою країною, що відмовилася від польотів Boeing 8 MAX

За чотири місяці два нові літаки цієї моделі зазнали аварії незабаром після зльоту.

Австралія стала п'ятою країною, що відмовилася від польотів Boeing 8 MAX
На месте крушение первого 8МАХ в Индонезии
Фото: EPA/UPG

Австралія і Сінгапур тимчасово припинили польоти літаків усіх видів Boeing 737MAX на своїй території в світлі двох фатальних катастроф за участю повітряних суден цієї моделі. Літаки серії МАХ заборонені в повітряному просторі Сінгапуру, повідомляє Reuters з посиланням управління цивільної авіації країни.

Таким чином від польотів нових "Боїнгів" відмовилися вже п'ять країн: раніше заборону ввели Китай, Індонезія і Ефіопія. Крім того, в інших країнах від цих моделей відмовилися окремі авіакомпанії - в тому числі аргентинська Aerolineas, мексиканська Aeromexico і бразильська Gol, а також Cayman Airways. Влада Казахстану наказала всім авіакомпаніям, які експлуатують лайнер, провести додаткові тренінги для персоналу.

Влада Євросоюзу після авіакатастрофи в Ефіопії заявила, що приймуть рішення про подальшу експлуатацію авіалайнера за підсумками консультацій з авіавладою США.

Федеральне управління цивільної авіації США заявило, що наразі в нього немає підстав для припинення польотів Boeing 737 Max. Однак відомство вимагатиме від виробника випустити доповнення до програмного забезпечення лайнера.

У компанії Boeing повідомили, що вже готують оновлене програмне забезпечення та програми тренінгів для пілотів. "Ми вживаємо всіх заходів, щоб зрозуміти всі аспекти аварії, тісно співпрацюємо зі слідчими і регулюючими органами", - сказано в повідомленні Boeing.

Нагадаємо, 10 березня літак Boeing 737 Max 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines, що виконував рейс з Аддіс-Абеби в Найробі, розбився за 60 км на схід від столиці Ефіопії. Авіакатастрофа забрала життя 157 осіб. Учора на місці катастрофи виявили "чорні ящики", фахівці займаються розшифровкою події на борту. Інформації про поломки лайнера до вильоту не було.

Аварія 8МАХ в Ефіопії сталася через 4 місяці після авіакатастрофи в Індонезії. Тоді новий літак Boeing 737 MAX 8 упав у Яванське море незабаром після вильоту з Джакарти. Загинули 189 осіб, що перебували на борту. Розслідування попередньо встановило, що літаки нової моделі можуть помилково трактувати дані про потоки повітря і самовільно опускати ніс літака, направляючи його в піке.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram