ГоловнаСвіт

Єврокомісія вимагає посилити перевірки іноземців, які отримують "золоті паспорти"

Програми надання посвідки на проживання в обмін на інвестиції існують в 20 країнах ЄС.

Єврокомісія вимагає посилити перевірки іноземців, які отримують "золоті паспорти"
ЕС может усилить проверки иностранцев, покупающих гражданство
Фото: EPA/UPG

Європейська комісія знову вимагає від країн Євросоюзу посилити перевірки іноземців, які хочуть отримати "золоті паспорти" - громадянство в обмін на інвестиції.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Йдеться про так звані "золоті паспорти" і "золоті візи", які купують в обмін на інвестиції в країну. У Єврокомісії вважають, що такі схеми несуть в собі низку ризиків, зокрема - відмивання грошей, корупції та уникнення податків.

Програми надання посвідки на проживання в обмін на інвестиції існують в 20 країнах ЄС. Особлива увага в доповіді приділяється Болгарії, Кіпру і Мальті.

До половини заяв за такими програмами припадає на вихідців з Росії, зазначає старший юрист UFG Wealth Management Микола Варгасов. Близько 45% заявників на болгарське громадянство - вихідці з колишнього СРСР, наводить приклад Камен Шойлев, британський баристер і партнер New Balkans Law Office. Із 3 тис. осіб, які стали громадянами Мальти в обмін на інвестиції в 2017 році, у більш ніж 600 - російські імена і прізвища, порахували "Открытые медиа".

Для того, що отримати паспорт громадянина Кіпру, потрібно інвестувати мінімум 2 млн євро в економіку країни та придбати нерухомість. На Мальті потрібно заплатити 650 тисяч євро (гроші йдуть в національний інвестиційний фонд країни) і придбати нерухомість на суму не менш ніж 350 тисяч євро. Для Болгарії сума інвестицій становить 1 млн євро.

Всі заявники повинні довести, що у них в минулому не було проблем із законом. Але в цих країнах є проблеми з перевіркою, вважають в Єврокомісії. Ще одна проблема, на думку ЄК, полягає в тому, що країни ЄС не консультуються одна з одною стосовно заявників. І людина, якій було відмовлено в громадянстві однієї країни ЄС, може спокійно звернутися за "золотим паспортом" в іншу.

Єврокомісія має намір до кінця 2019 року розробити заходи, які дозволять закрити ці лазівки.

Нагадаємо, минулого року стало відомо, що російський бізнесмен Олег Дерипаска купив громадянство Кіпру. Зазначалося, що за 10 років громадянами Кіпру в обмін на інвестиції стали 1685 осіб. Острів заробив на цьому майже 5 млрд євро.

Крім того на початку січня 2018 року стало також відомо про сотні багатих росіян, які отримали громадянство Мальти.

Також, за даними газети The Guardian придбали собі паспорти на Кіпрі і багато українців. Серед них - Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський, Костянтин Григоришин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram