ГоловнаСвіт

Кремль навряд чи буде ставити на конкретного кандидата в Україні, - думка

Порошенко став особистим ворогом Путіна.

Кремль навряд чи буде ставити на конкретного кандидата в Україні, - думка
Фото: profinform.org

Методи впливу Кремля на Україну під час майбутніх виборів будуть відрізнятись від тієї ситуації, яка була до 2014 року.

Про це під час "круглого столу" на тему "Втручання Російської Федерації у вибори в Європі і світі: виклики для України" у Києві сказав політолог Андрій Окара (Москва, РФ).

"Я думаю, що Кремль вже відмовився від такої практики, як "ставити на якогось кандидата". Наскільки я розумію, там виходять з того, що президентом України може стати хто завгодно. Це абсолютно щира нинішня стратегія Кремля, тому що до людей там почало доходити, що Україна існує за іншими парадигмами політичної реальності, ніж Росія", - сказав політолог.

Говорячи про кандидатів у президенти, Андрій Окара запевнив, що яким би не було ставлення до Петра Порошенка всередині України, надання Томосу, а також наслідки керченської історії дуже відчутно підірвали конкретні плани і проекти Кремля, тому Порошенко став особистим ворогом Путіна - яким свого часу був Михайло Саакашвілі.

"Стосовно Тимошенко, Гриценка, Зеленського та інших - тут немає однозначної відповіді у кремлівських експертів: з ким з них можна мати справу, а з ким - ні. Тому що в Москві нарешті зрозуміли, що проросійських кандидатів в Україні не було і бути не може, і навіть Янукович був ніякий не проросійський", - каже Окара.

На думку політолога, президентом України може стати хто завгодно: "Але з того, що я бачу на сьогоднішній вечір, можу сказати банально: Тимошенко і Порошенко мають найвищі шанси пройти в другий тур. Ба більше, у мене складається враження, що феномен Зеленського трохи йде на спад".

Відповідаючи на додаткове запитання кореспондента LB.ua про роль Віктора Медведчука в планах РФ Окара зазначив, що не впевнений в його успішності. "Але в тому, що у Медведчука є значні президентські амбіції та шанси, я сумніваюся. Раніше, можливо, в Кремлі були люди, яким можна було це "впарювати". Але зараз - навряд чи", - говорить політолог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram