ГоловнаСвіт

Російський олігарх Дерипаска купив громадянство Кіпру, - The Guardian

Про це стало відомо через кілька місяців після купівлі.

Російський олігарх Дерипаска купив громадянство Кіпру, - The Guardian
Олег Дерипаска
Фото: EPA\UPG

Російський бізнесмен Олег Дерипаска у 2017 році купив громадянство Кіпру. Про це йдеться у спільному розслідуванні The Guardian і Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

За їхніми даними, влада острівної держави надала Дерипасці громадянство за схемою для багатих інвесторів.

Перша спроба бізнесмена отримати кіпрський паспорт виявилася невдалою через розслідування, що проводилося стосовно Дерипаски в Бельгії у 2015 році за підозрою у відмиванні грошей.

Пізніше Дерипаска представив довідку від бельгійської влади про відсутність претензій до нього, і його клопотання задовольнили. Таким чином олігарх, пише The Guardian, став одним із сотень багатих росіян і українців, які отримали громадянство Кіпру.

Ім'я Дерипаски спливло в кіпрських документах після того, як парламент цієї країни запитав у міністерства внутрішніх справ дані про інвесторів, які отримали громадянство.

За 10 років громадянами Кіпру в обмін на інвестиції стали 1685 осіб. Острів заробив на цьому майже 5 млрд євро.

Видання зазначає, що на початку січня стало також відомо про сотні багатих росіян, які отримали громадянство Мальти. В Євросоюзі неодноразово критикували практику продажу паспортів, підкреслюючи, що влада цих країн не завжди ретельно перевіряє джерела походження коштів.

Мальта і Кіпр входять до складу ЄС, тому їх громадянство дозволяє безперешкодно пересуватися по 26 країнах, що входять в Шенгенську зону. Крім того, громадянство Мальти і Кіпру передбачає безвізовий режим з десятками інших держав.

Нагадаємо, раніше Дерипаска вирішив відійти від справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram