ГоловнаСвіт

Посли країн Європи закликали США виключити компанії Дерипаски з списку санкцій

На їхню думку, від санкцій страждають десятки тисяч працівників алюмінієвої промисловості в Європі.

Посли країн Європи закликали США виключити компанії Дерипаски з списку санкцій
Олег Дерипаска
Фото: EPA/UPG

Європейські дипломати в США виступили за виключення компаній російського бізнесмена Олега Дерипаски En+ і "Русал" з списку санкцій. Про це йдеться в листі лідеру демократичної меншості в Сенаті Чаку Шумеру.

Авторами документа, опублікованого Європейською зовнішньополітичною службою в п'ятницю, 11 січня, виступили посли Євросоюзу, а також Австрії, Німеччини, Ірландії, Італії, Великобританії, Франції і Швеції, повідомляє DW.

На думку авторів листа, зняття санкцій стосовно підконтрольних Дерипасці компаній En + і "Русал" "забезпечить збереження" алюмінієвих заводів в Європейському Союзі і "джерело доходу для 75 тисяч співробітників".

Алюмінієві заводи в цих країнах "зіткнулися з цінами, що зросли і суттєвими викликами у виконанні щоденних операцій, укладенням нових договорів продажу та оновленням існуючих контрактів", йдеться в листі.

Крім "запобігання серйозного збитку європейської алюмінієвої промисловості", виняток En + і "Русала" з списку санкцій дозволить "зберегти чинні виробничі ланцюжки", які в іншому випадку "будуть спрямовані в Китай, тим самим продовживши посилювати його ринкову позицію в галузі", наголошують автори .

"Русал "покриває 20 відсотків потреби в алюмінії в Євросоюзі і 14 відсотків - в США, відзначають автори листа.

За їх словами, можливості розширення виробництва в Європі або на Середньому Сході обмежені.

При цьому "зміни в структурі володіння і управління" компаніями "істотно знизять контроль" Дерипаски над ними і "в кінцевому рахунку зміцнять європейську алюмінієву промисловість і забезпечать її безпеку", стверджується в документі.

Як Євросоюз, так і Сполучені Штати зберігають стосовно Росії "санкції, пов'язані з російською агресією в Східній Україні і незаконною анексією Криму". Подібна "тісна співпраця" є "ключовою опорою в досягненні змін в поведінці Росії", наголошується в документі.

Нагадаємо, 19 грудня 2018 року Мінфін США оголосив про зняття обмежень щодо компаній Дерипаски En+, "Русал" і "Євросибенерго" через 30 днів. Оскільки всі три російські компанії пішли на "істотну реструктуризацію" і зміни в корпоративному управлінні, а також погодилися на "безпрецедентну прозорість".

При цьому бізнесмен Олег Дерипаска залишиться в списку санкцій, його активи будуть як і раніше заблоковані.

5 січня Чак Шумер вніс до Конгресу США резолюцію, спрямовану проти рішення американського міністерства фінансів. Щоб зберегти санкції щодо компаній Дерипаски чинними, документ має підтримати більшість в обох палатах Конгресу, а потім він надійде на підпис президенту США Дональду Трампу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram