ГоловнаСвіт

Білоруська опозиція закликала владу обмежити трансляцію російських каналів

Опозиціонери вважають, що інформаційні атаки на Білорусь почастішали.

Білоруська опозиція закликала владу обмежити трансляцію російських каналів
Фото: zn.ua

У Білорусі опозиційна партія "Білоруський народний фронт" (БНФ) зажадала від влади республіки обмежити трансляцію російських телеканалів, замінивши їх програмами власного виробництва або збалансованим набором іноземних телепрограм з інших країн. Про це йдеться в заяві, ухваленій на засіданні сойму партії, пише Интерфакс.

Зазначається, що БНФ оголосив 2019-й роком білоруської мови, назвавши її "найважливішим чинником національної безпеки" в умовах активізації "інформаційних атак проти Білорусі".

"Закликаємо всіх жителів республіки вивчати та вдосконалювати володіння білоруською мовою, а також використовувати її у всіх життєвих ситуаціях, ініціювати створення білоруськомовних груп і рухів у навчальних закладах різних рівнів", - йдеться в заяві партії.

Крім того, БНФ закликала всіх білорусів під час перепису населення в жовтні 2019 року вказати білоруську мову як рідну мову та мову повсякденного спілкування вдома.

Білоруський бізнес, всіх виробників товарів і послуг автори заяви закликали використовувати білоруську мову в рекламних кампаніях, в оформленні товарів, в комунікації з покупцями.

Крім того, партія вимагає від влади ухвалення актів законодавства білоруською мовою і закликає розширити використання білоруської мови в системі освіти.

У партії нагадали, що з 1 січня 2019 року всі інтернет-сайти державних органів, підприємств і організацій республіки повинні мати версії білоруською мовою, і заявили, що "пильно відстежуватимуть виконання цієї норми законодавства".

Нагадаємо, раніше в Конституційному суді Білорусі заявили про необхідність видавати закони російською та білоруською мовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram