ГоловнаСвіт

Церква Білорусі має канонічні підстави для автокефалії, - архієпископ Логін

"Приклад України показує, що і Білорусь повинна прагнути до духовної незалежності від Москви".

Церква Білорусі має канонічні підстави для автокефалії, - архієпископ Логін
Святослав Логин
Фото: Радіо Свобода

Білоруська автокефальна православна церква підтримує надання томосу Українській православній церкві і також хотіла б офіційно отримати статус автокефалії.

Про це розповів першоієрарх Української автокефальної православної церкви, архієпископ Святослав Логін в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Ми, звичайно, підтримуємо це рішення. Наша мета - також легалізуватися в Білорусі й офіційно отримати статус автокефалії. Історично ми маємо багатовікову православну традицію. У минулому столітті наша церква робила реальні кроки для того, щоб отримати автокефалію і щоб її визнали", - сказав Логін.

Він пояснив, що українська церква і білоруська в минулому мали єдину митрополію - церква в Білорусі починалася з Київської митрополії.

"Українська церква нам рідна і близька, тому що в минулому ми мали єдину митрополію - церква в Білорусі починалася з Київської митрополії. Пізніше це була Києво-Литовська митрополія з центром у Новогрудці - вона була знищена Московською церквою. І до цього дня Москва робить усе, щоб Українська і Білоруська церкви автокефалії не отримали", - зазначив Логін.

"Становище церкви в Україні та Білорусі зараз дуже відрізняється. Українська церква йшла до автокефалії майже 30 останніх років. Там відроджувалися храми, парафії, єпархії та незалежна церковна свідомість. Приклад України показує, що і Білорусь повинна прагнути до духовної незалежності від Москви", - додав він.

Нагадаємо, Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної і світської влади.

У квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення підтримала Верховна Рада.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати українській церкві автокефалію. 31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

7 вересня стало відомо, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві.

УПЦ Московського патріархату заявила, що не визнає нову українську православну церкву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram