ГоловнаСвіт

Трамп наказав розсекретити документи про втручання Росії у вибори 2016

Йдеться про документи ФБР, Мін'юсту США і національної розвідки.

Трамп наказав розсекретити документи про втручання Росії у вибори 2016
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп розпорядився розсекретити документацію мін'юсту США, ФБР і управління директора національної розвідки про втручання РФ в американські вибори голови держави 2016 року. Про це йдеться в прес-релізі Білого дому, опублікованому в понеділок, пише Reuters.

З документа випливає, що "будуть опубліковані всі текстові повідомлення про російське розслідування, без редагування", екс-директора ФБР Джеймса Комі і його заступника Ендрю Маккейба, екс-агента ФБР Пітера Стржока і його колеги Лізи Пейдж, а також колишнього можновладного чиновника мін'юсту США Брюса Ора.

З цих документів знімається гриф секретності "за запитом декількох комітетів Конгресу США, а також для забезпечення прозорості проведеного розслідування". Під оприлюднення також підпадають деякі сторінки заяви до суду в рамках закону про спостереження за іноземною розвідкою (FISA) з приводу Картера Пейджа, всі звіти ФБР про інтерв'ю з Брюсом Ором у зв'язку з російським розслідуванням, а також усі звіти ФБР, пов'язані із запитами Картера Пейджа в FISA.

Департаменту юстиції доручено опублікувати без скорочень текстові повідомлення, пов'язані з російською справою, колишнього директора ФБР Джеймса Комі, колишнього заступника директора ФБР Ендрю Маккейба й інших офіційних осіб, у тому числі агента ФБР Пітера Стзока.

Трамп звільнив Комі в травні 2017 року, Маккейба звільнив у березні генеральний прокурор, а Стржока відправили у відставку за тексти, які принижують Трампа як кандидата в президенти.

Прес-секретар ФБР відмовилася коментувати директиву Трампа. Міністерство юстиції заявило, що воно працює над виконанням розпорядження.

Нагадаємо, 12 вересня Трамп підписав указ про введення санкцій проти іноземних громадян або компаній, звинувачених у втручанні у вибори США. Згідно з повідомленням, санкції заморозять активи, обмежать доступ до фінансової системи США, а також заборонять американцям інвестувати в компанії, які потрапили під відповідні санкції. Рішення про введення санкцій, згідно з указом, приймуть Державний департамент і Міністерство фінансів США.

Розслідування можливого втручання Росії у президентські вибори в США триває з серпня 2016 року. Спецпрокурор Роберт Мюллер з'ясовує, чи була змова штабу Дональда Трампа з Кремлем з метою підірвати позиції суперниці Трампа від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

У лютому заступник генпрокурора США Рід Розенштейн заявив про намір Вашингтона домогтися екстрадиції 13 росіян, яких звинуватили в спробі вплинути на американські вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram