ГоловнаСвіт

Сирійські війська помилково збили російський літак з 15 військовими (оновлено)

Росія звинуватила в усьому Ізраїль.

Фото: Вікі

Російський літак-розвідник Іл-20 з 14 військовими на борту був випадково збитий ракетою, випущеною сирійськими військами. Про це повідомляє CNN з посиланням на інформацію чиновників Пентагону.

Сирійські системи ППО намагалися відбити ракетний удар Ізраїлю, і одна з сирійських ракет влучила в російський військовий літак. США дізналися про інцидент, оскільки сирійські сили передавали на міжнародній частоті радіозв'язку сигнал екстреного пошуку і порятунку.

Пізніше США отримали пряме повідомлення від іншої країни про тип літака й обставин інциденту. Чиновники Пентагону не називають цю країну, але, ймовірно, Росія є єдиною країною, яка точно знала, який тип літака було збито.

Представник Пентагону повідомив, що ракети були випущені не американськими військовими, але відмовився говорити про те, хто стояв за ударами. Представник ізраїльських сил оборони відмовився коментувати інформацію про ракетні удари.

Російські ЗМІ підтверджують, що над Середземним морем зник літак Іл-20 з 14 військовими на борту. Агентство "Интерфакс" повідомляє, що літак зник "під час ударів ізраїльської авіації по Сирії і пусків ракет з французького корабля".

"17 вересня близько 23:00 під час поверненні на авіабазу Хмеймім над акваторією Середземного моря за 35 кілометрів від узбережжя Сирії зник зв'язок з екіпажем російського літака Іл-20", - повідомили в Міноборони РФ.

За словами російських військових, "відмітка Іл-20 на радарах управління авіацією зникла під час атаки чотирьох ізраїльських літаків F-16 по сирійських об'єктах у провінції Латакія".

Зараз росіяни проводять пошукову операцію.

Оновлення. Міністерство оборони РФ згодом підтвердило, що Іл-20 збито із сирійського зенітно-ракетного комплексу С-200, але його нібито підставили під удар літаки Ізраїлю.

"Прикриваючись російським літаком, ізраїльські льотчики підставили його під вогонь засобів ППО Сирії. У результаті Іл-20, у якого ефективна відбивна поверхня на порядок більша, ніж у F-16, був збитий ракетою комплексу С-200", - цитує "Интерфакс" офіційного представника Міноборони РФ генерал-майора Ігоря Конашенкова.

Фото: Минобороны РФ

За його словами, 17 вересня близько 22:00 години чотири F-16 військово-повітряних сил Ізраїлю завдали удару керованими авіаційними бомбами по сирійських об'єктах у районі міста Латакія. "Заходження на цілі здійснювався на малій висоті з боку Середземного моря", - сказав Конашенков.

"Бомбометання виконувалося недалеко від місця перебування французького фрегата "Оверн" ("Auvergne") і безпосередньо біля літака Іл-20 ПКС Росії, який заходив на посадку", - повідомив він.

Міноборони РФ заявило, що залишає за собою право на адекватні відповідні дії Ізраїлеві.

"Розцінюємо ці провокаційні дії Ізраїлю як ворожі. В результаті безвідповідальних дій ізраїльських військових загинуло 15 російських військовослужбовців. Це абсолютно не відповідає духу російсько-ізраїльського партнерства", - сказав Конашенков.

Він заявив, що ізраїльські засоби управління авіацією і льотчики F-16 не могли не бачити російський літак, оскільки він заходив на посадку з висоти 5 км. "Попри це, вони навмисно пішли на цю провокацію", - констатував офіційний представник Міноборони РФ.

Оновлення 12:40. Уламки збитого в Сирії Іл-20, фрагменти тіл екіпажу й особисті речі підняли на борт російських кораблів. Про це повідомляє Интерфакс з посиланням на заяву Міноборони. Російські військові виявили місце падіння літака за 27 кілометрів на захід від населеного пункту Баніас у провінції Латакія. В пошуковій операції беруть участь вісім кораблів, катерів і суден забезпечення ВМФ Росії.

Нагадаємо, 25 грудня 2017 року літак Ту-154 Міноборони РФ, який летів після дозаправки з Сочі в сирійську Латакію, зник з екранів радарів. Катастрофа літака сталася через те, що під час набирання висоти виникла технічна несправність, яку не вдалося швидко усунути. Розглядається версія про помилку пілотування.

На борту лайнера перебували артисти Академічного ансамблю пісні та танцю імені Александрова, журналісти, вісім членів екіпажу, виконавчий директор фонду "Справедлива допомога" Єлизавета Глінка, відома як Доктор Ліза, і військові - разом 84 особи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram