ГоловнаСвіт

Глава Пентагону звинуватив Росію в спробах вплинути на підсумки референдуму в Македонії

Позитивні результати референдуму відкриють Македонії шлях до ЄС і НАТО.

Глава Пентагону звинуватив Росію в спробах вплинути на підсумки референдуму в Македонії
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони США Джим Меттіс звинуватив Росію у прагненні вплинути на результати майбутнього референдуму в Македонії, що має на меті відкрити цій країні шлях до вступу в НАТО.

Меттіс сказав журналістам, які супроводжували його, що у нього немає сумнівів в тому, що влада РФ фінансує проросійські угрупування з метою зірвати референдум з питання про зміну назви країни, передає Голос Америки.

"Вони переказують (у Македонію) гроші і, крім того, проводять широкі кампанії з чинення впливу. Ми повинні надати македонцям (можливість) самим визначити свою позицію", - пояснив Меттіс.

На референдум у Македонії винесено запитання: "Чи готові ви сприяти членству країни в ЄС і НАТО, визнавши угоду Республіки Македонія та Грецької республіки?" Ствердна відповідь передбачає перейменування Македонії на Північну Македонію.

Виступаючи в Скоп'є після переговорів з президентом Македонії, Меттіс не згадав про Росію, однак зазначив, що США допомагають Македонії гарантувати кібербезпеку.

Нагадаємо, на 30 вересня в Македонії призначено референдум про зміну назви на "Республіка Північна Македонія". Цей крок дозволить вирішити багаторічну суперечку з Грецією. Причина конфлікту - в наявності у складі Греції області Македонія. Афіни, побоюючись територіальних претензій від сусідньої держави у разі закріплення за нею назви "Македонія", блокують вступ Скоп'є в ЄС і НАТО.

У червні глави МЗС двох країн підписали угоду про перейменування, яке повинно призвести до врегулювання конфлікту. Після цього Рада ЄС повідомила про рішення дати Македонії можливість почати переговори про вступ до ЄС у середині 2019 року. А НАТО скерувало Скоп'є офіційне запрошення вступити в альянс після вирішення суперечки з Афінами.

11 липня Греція вислала з країни двох російських дипломатів, а ще двом заборонила в'їзд, звинувативши їх у підкупі неназваних чиновників для того, щоб перешкоджати укладанню угоди з Македонією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram