ГоловнаСвіт

$1,6 млрд від США виділять на зброю українського виробництва

Йдеться також про створення спільних оборонних підприємств, які розташують в Україні чи сусідніх країнах. 

$1,6 млрд від США виділять на зброю українського виробництва
Фото ілюстративне
Фото: Державний концерн 'Укроборонпром'

Із передбачених майже 61 мільярда доларів, які виділили США для України, 1,6 млрд доларів планується витратити на закупівлю української зброї. Йдеться також про створення спільних оборонних підприємств, які розташують в Україні чи сусідніх країнах. 

Про це повідомив народний депутат, заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

"Це сьогодні дуже важливо, адже йдеться про створення спільних оборонних підприємств, які будуть розташовані на території України чи в сусідніх із нами країнах, враховуючи безпекові аспекти. Це один із чинників розвитку української економіки. Сьогодні ті військові технології, які є в нас, перевірені в бойових умовах, що робить наш ВПК достатньо привабливими для багатьох держав світу", – зазначив нардеп.

За його словами, із передбачених 60,8 млрд доларів допомоги Україні 23 млрд підуть на заміщення зброї з американських складів. Тобто американські виробники зможуть отримати замовлення на цю суму. 

"Для американських компаній, що займаються виготовленням зброї, це позитивний момент. Ці кошти залишаються в економіці Сполучених Штатів, водночас відбувається оновлення озброєння. Ще 13 млрд підуть на закупівлю найсучаснішого озброєння, при цьому не тільки в американських виробників", – додав Пушкаренко. 

  • 24 квітня президент США Джо Байден підписав закон про національну безпеку, який передбачає виділення Україні військової допомоги у розмірі 61 мільярда доларів.
  • Згодом Пентагон оголосив вміст нового пакета допомоги Україні на мільярд доларів. У переліку - боєприпаси різного калібру, ракети і додаткові боєприпаси для HIMARS.
  • 20 квітня після піврічних обговорень Палата представників проголосувала за законопроєкт про надання Україні нового пакету допомоги. Текст документа загалом аналогічний тому, який Сенат схвалив у лютому та задовільняє вимоги президента Байдена. 
  • Зокрема, документ передбачає виділення $60 млрд доларів Україні, у тому числі $23 млрд на поповнення арсеналів США, які можуть бути використані для військової допомоги Україні. Також 13,8 млрд доларів на закупівлю новітніх систем озброєнь, товарів та послуг оборонного призначення. Ще 26 мільйонів доларів на продовження нагляду та підзвітності за допомогою та обладнанням, що надається Україні.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram