ГоловнаСвіт

Суд арештував майно майора Мельниченка і дозволив затримати його

Колишній співробітник президентської охорони мешкає у США.

Суд арештував майно майора Мельниченка і дозволив затримати його
Фото: Макс Левин

Печерський районний суд Києва арештував усе майно колишнього співробітника президентської охорони Миколи Мельниченка в Україні і дозволив його затримати.

Про це йдеться в матеріалах суду від 10 вересня.

Майора Мельниченка підозрюють у скоєнні державної зради у формі шпигунства, розголошенні відомостей, що становлять державну таємницю, перевищенні службових повноважень, а також легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний в період з лютого до вересня 2000 року умисно збирав секретні відомості, що містяться в записах розмов між президентом Леонідом Кучмою і вищими посадовими особами і політичними діячами держави, після чого в період з 2002 по 2004 рік передав їх представникам іноземних організацій за відповідну грошову винагороду, яку згодом легалізував шляхом придбання об'єктів нерухомості, транспортних засобів та іншого майна і на території Сполучених Штатів Америки, і на території України.

У 2017 році українські правоохоронці підготували запит до департаменту юстиції США з проханням встановити місцезнаходження екс-співробітника президентської охорони і провести з ним слідчі дії.

Місце проживання було встановлено - місто Метючен, штат Нью-Джерсі.

Україна також звернулася в Інтерпол з проханням оголосити в міжнародний розшук Мельниченка.

Печерський суд Києва дозволив правоохоронцям затримати підозрюваного.

Ба більше, суд арештував усе майно підсудного в Україні, зокрема: 3 автомобілі (LEXUS IS 250, LEXUS RX 350, TOYOTA CAMRY 2,4), 2 квартири, 2 земельні ділянки і будинок. Також накладено арешт на 4 напівпричепи і 3 тягачі. Крім того, арештовано банківські рахунки фірм, пов'язаних з Мельниченком.

Нагадаємо, касетний скандал, у результаті якого Мельниченко здобув світову популярність, спалахнув у листопаді 2000 року, коли в парламенті оприлюднили аудіозаписи, які нібито підтверджують причетність екс-президента Леоніда Кучми до зникнення Гонгадзе. Записи нібито зробив Мельниченко.

Проти Мельниченка порушили кримінальну справу, яку 2005 року закрили. У червні 2011-го Печерський суд скасував постанову про закриття справи, у вересні того самого року Мельниченка оголосили в розшук. У 2012 році СБУ заявила про готовність передати справу Мельниченка до суду, але Генпрокуратура скасувала обвинувальний висновок проти Мельниченка і повернула справу на дорозслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram