ГоловнаСвіт

Швейцарія порушила кримінальну справу проти ймовірних російських шпигунів

Після затримання навесні 2018 року в Гаазі російські шпигуни були вислані до РФ.

Швейцарія порушила кримінальну справу проти ймовірних російських шпигунів
Фото: Crello/Depositphotos

Федеральна прокуратура Швейцарії веде слідство у кримінальній справі двох громадян Росії, підозрюваних у причетності до кібератаки на європейську штаб-квартиру Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) в Лозанні.

Як повідомили представники прокуратури в Берні у понеділок, 17 вересня, справу за підозрою у шпигунстві з політичною метою було відкрито ще в березні 2017 року, передає Німецька хвиля.

Росіян також звинувачують у спробі отримати дані з лабораторії радіологічного та хіміко-бактеріологічного аналізу в швейцарському місті Шпіц. Вона серед іншого допомагає розслідувати хімічні атаки Сирії і отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у британському Солсбері. Федеральна служба розвідки Швейцарії раніше підтвердила факт кібератаки, зазначивши, що злочинці своєї мети не досягли.

Після затримання навесні 2018 року в Гаазі російські шпигуни були вислані до РФ. Виявлення агентів стало результатом спільної операції спецслужб Нідерландів, Швейцарії та Великобританії. Водночас незрозумілим залишається те, чому росіян звільнили і не передали суду в Нідерландах.

Нагадаємо, в п'ятницю, 14 вересня, швейцарська газета Tages-Anzeiger і голландська NRC Handelsblad з посиланням на свої джерела написали, що навесні в Гаазі були затримані двоє російських громадян за підозрою в шпигунстві. За інформацією європейських ЗМІ, росіян цікавила швейцарська лабораторія, яка вивчала матеріали у справі Скрипалів.

У неділю швейцарська газета Sonntags Zeitung написала, що за оцінкою одного з місцевих агентств з безпеки, приблизно кожен четвертий російський дипломат у Швейцарії є чинним або колишнім співробітником спецслужб РФ. Російське посольство в Швейцарії назвало цю оцінку необґрунтованою.

Водночас влада Швейцарії зажадала від Росії припинити незаконні розвідувальні операції в їхній країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram