ГоловнаСвіт

Британська поліція не знайшла слідів "новачка" на місці нового отруєння в Солсбері

Чоловікові й жінці стало погано в ресторані неподалік від місця отруєння Скрипалів.

Британська поліція не знайшла слідів "новачка" на місці нового отруєння в Солсбері
Фото: thesun.co.uk

Британська поліція не знайшла слідів отруєння нервовим агентом "новачок" у ресторані в Солсбері, звідки напередодні ввечері госпіталізували двох людей. Про це повідомляє Associated Press.

Поліція і парамедики прибули в ресторан Prezzo після того, як чоловікові і жінці, які перебували там, стало погано. Ресторан розташований неподалік від місця отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля і його дочки, тому місце події оточили.

Після огляду постраждалих медики підтвердили, що нездужання ніяк не пов'язане з "новачком". Імена потерпілих не розголошуються, відомо, що це 40-річний чоловік і 30-річна жінка. Їх залишили в лікарні для спостереження.

Місцеві медики заявляють, що в Солсбері "дуже низький ризик отруєння" для громадськості, але визнають, що не можуть гарантувати, що виявлено і вилучено весь нервовий агент. Тому персонал екстрених служб починає з "дуже обережного підходу" у всіх підозрілих випадках, поки не доведе протилежного.

Нагадаємо, Сергій і Юлія Скрипалі були отруєні 4 березня 2018 року в англійському місті Солсбері речовиною нервово-паралітичної дії "Новачок", яку розробляли в СРСР і РФ. Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Великобританії про отруєння. Водночас російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не надала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" робили у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії.

9 серпня США оголосили про введення з 22 серпня нових санкцій проти РФ через інцидент у Солсбері. Мова йде про заборону на експорт товарів, які можуть бути пов'язані з національною безпекою. Якщо протягом трьох місяців Москва не надасть гарантій, що не буде використовувати хімічну зброю і не погодиться допустити міжнародних інспекторів на свої підприємства з її виробництва, то на Росію очікує другий етап санкцій. Зокрема, передбачається заборона польотів компанії "Аерофлот" у США, зниження рівня дипломатичних відносин, майже повне припинення американського експорту (за винятком продовольства) та імпорту російських товарів.

На початку вересня прокуратура Великобританії повідомила імена підозрюваних в отруєнні Скрипалів: це громадяни Росії Олександр Петров і Руслан Боширов. Росія заявила, що ці підозрювані є "звичайними туристами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram