ГоловнаСуспільствоЖиття

В УПЦ КП вважають, що Вселенський Патріархат надасть Томос Українській церкві до кінця року

«Це відбудеться протягом вересня і жовтня, і не буде відкладено на листопад-грудень».

В УПЦ КП вважають, що Вселенський Патріархат надасть Томос Українській церкві до кінця року
Патриарх Варфоломей
Фото: aif.ua

Вселенський Патріархат може до кінця 2018 року остаточно прийняти рішення про надання Україні Томосу про автокефалію Православної церкви.

Про це повідомив представник Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря).

«Найбільш ймовірно, що це відбудеться протягом вересня і жовтня, і не буде відкладено на листопад-грудень», - сказав Євстратій в ефірі Громадського.

На його думку, сьогодні, коли в Стамбулі Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про намір дарувати українській церкви автокефалію - це було «точкою неповернення».

«Після таких заяв навряд чи Вселенський Патріархат буде відступати в своїх позиціях і буде відтягувати це (надання автокефалії - ред.) на невизначений час», - сказав архієпископ Євстратій.

Як повідомлялося, 31 серпня московський патріарх Кирило прибув до Стамбула на зустріч з Константинопольським патріархом Варфоломієм. Константинопольський патріарх повідомив патріархові Кирилу про намір дарувати українській церкві автокефалію.

Нагадаємо, що 1-3 вересня в Стамбулі відбудеться Синаксис - збори всіх архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі з патріархом Варфоломієм. Вони проходять раз на три роки.

В експертних церковних колах вважають, що на цьому Синаксисі - зборах константинопольських архієреїв - мабуть, будуть обговорювати питання автокефалії української та македонської церков. Однак рішення з цих питань - це прерогатива не Синаксису, а Синоду.

Орієнтовні дати цього Синоду - 9-11 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram