ГоловнаСвіт

Білорусь перестане купувати російську електроенергію з 2018 року

Раніше Білорусь планувала повністю відмовитися від імпорту електроенергії з 2020 року.

Білорусь перестане купувати російську електроенергію з 2018 року
Фото: EPA/UPG

Білорусь вирішила не закуповувати в Росії електроенергію за цінами, які запропонувала російська сторона.

Про це заявив міністр енергетики Володимир Потупчик, передає "Белта". З 2018 року країна планує повністю відмовитися від імпорту електроенергії.

Міністр зробив цю заяву після завершення переговорів з Росією про закупівлю електроенергії. "Прийшли до висновку, що не будемо закуповувати її за цінами Росії, а будемо заміщати її власним виробництвом", - сказав він.

Раніше Білорусь планувала повністю відмовитися від імпорту електроенергії з 2020 року.

Віце-прем'єр-міністр Білорусі Володимир Семашко розповів про переговори стосовно експорту електроенергії. Він підтвердив плани про введення першого блоку Білоруської атомної електростанції у 2019 році і другого блоку - рік опісля. За словами чиновника, введення цієї станції дозволить змінити структуру основних фондів, відійти від залежності від природного газу та вивільнити близько 5,5 млрд кубометрів газу. Питання з фінансуванням будівництва БілАЕС вирішено, додав він.

"Ми відкрили кредитну лінію Російської Федерації на $10 млрд на досить вигідних для Білорусі умовах. Це закриває 90% вартості будівельно-монтажних робіт і устаткування, які потрібні для станції. Ще 10% - кредитуємося в іншому місці", - зазначив він.

БілАЕС будує в Гродненській області російська компанія "Атомбудекспорт". Росія і Білорусь підписали міжурядову угоду про будівництво двоблочної АЕС навесні 2011 року. Фінансує проект російський ВЭБ. Загальна встановлена потужність двох енергоблоків складе до 2400 МВт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram