ГоловнаСвіт

США ввели санкції проти Кадирова

Голова Чечні підпав під дію "закону Магнітського".

США ввели санкції проти Кадирова
Фото: Global Look Press

Голова Чечні Рамзан Кадиров підпав під американські санкції в рамках "закону Магнітського".

Інформація про розширення санкцій опублікована на сайті американського Мінфіну. Санкції передбачають заборону на в'їзд в США і заморожування активів на території країни.

Крім Кадирова, до списку санкцій відповідно до "закону Магнітського" потрапили ще четверо росіян: Аюб Катаєв, Юлія Майорова, Андрій Павлов і Олексій Шешеня.

Американська влада вважає Кадирова відповідальним за "вбивства, тортури та інші масштабні порушення прав людини". Адміністрація Кадирова, йдеться в заяві Мінфіну США, пов'язана з зникненнями і вбивствами, а один з політичних опонентів Кадирова "як вважається, був убитий за наказом Кадирова" після того, як розповів про тортури, в тому числі персонально здійснюваних Кадировим.

Аюб Катаєв займає пост начальника РВВС Аргуна. У квітні 2017 року російська "Новая газета" писала, що він має стосунок до катувань геїв у "таємній в'язниці". При цьому Катаєв свою причетність до арештів і катувань геїв і саму практику таких тортур заперечував. Заперечував утиск геїв у республіці і Кадиров, пише РБК.

Подружжя Юлія Майорова і Андрій Павлов входять в так званий список Магнітського, складений юристом Hermitage Capital Сергієм Магнітським, - він стверджував, що фігуранти цього списку мають стосунок до розкрадань з російського бюджету. Майорова і Павлов, як стверджував Магнітський, - юристи, які обслуговували інтереси осіб, причетних до розкрадань. У 2014 році вони потрапили до списку санкцій Євросоюзу в зв'язку зі справою Магнітського. Олексій Шешеня, як стверджували в 2011 році в своїй заяві до Слідчого комітету Росії юристи Hermitage Capital, також мав стосунок до розкрадання коштів.

Магнітського заарештувала російська влада в 2008 році у справі про ухилення фонду Hermitage Capital від сплати податків. У 2009 році він помер у СІЗО "Матроська тиша". Голова Hermitage Capital Вільям Браудер стверджував, що переслідування Магнітського пов'язано з тим, що він розкрив корупційну схему виведення коштів з російського бюджету. Бізнесмен розгорнув міжнародну кампанію, спрямовану на те, щоб покарати винуватців крадіжки податків і загибелі юриста.

У 2012 році конгрес США прийняв акт, згідно з яким особам, відповідальним, на думку Вашингтона, за загибель Магнітського, заборонили в'їзд в країну і заарештували їх американські активи. Документ отримав назву "закон Магнітського". Згодом дія "закону Магнітського" поширилася на всіх іноземців, які, на думку Вашингтона, причетні до порушень прав людини. Зараз під санкціями із "закону Магнітського" перебувають 49 осіб.

Аналог "закону Магнітського" згодом прийняли в Великобританії, Канаді, Литві, свій «"список Магнітського"  прийняв Європарламент. У списку опинилися голова Мосміськсуду Ольга Єгорова, колишній слідчий Головного слідчого управління ГУВС Москви Павло Карпов, заступник генпрокурора Росії Віктор Гринь і т.ін.

Кадиров вже перебуває під санкціями Євросоюзу з 2014 року за дії, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram