ГоловнаСвіт

У боях за Мосул загинули до 11 тисяч людей, - АР

Число жертв серед цивільного населення майже вдесятеро перевищило дані, озвучені раніше.

У боях за Мосул загинули до 11 тисяч людей, - АР
Иракский город Мосул
Фото: EPA/UPG

У боях за звільнення іракського міста Мосул від бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) загинули від 9 до 11 тис. осіб.

Про це повідомляє The Аssociated Рress.

При цьому наголошують, що число жертв серед цивільного населення майже вдесятеро перевищило дані, озвучені раніше.

АР також зазначає, що кількість убитих у 9-місячному бою за звільнення міста від джихадистів не були визнані ні коаліцією під керівництвом США, ні іракським урядом, ні самопроголошеним халіфатом. Разом із тим, як пише агентство, мосульські копачі могил, працівники моргів і добровольці, які витягують тіла з-під завалів, продовжують вести підрахунок загиблих.

За даними АР, іракські або коаліційні сили відповідальні за щонайменше 3200 смертей серед цивільного населення від авіаударів, артилерійських обстрілів або мінометних обстрілів з жовтня 2016 року і до поразки бойовиків у липні 2017 року. Однак більшість людей загинули від атак ІДІЛ.

Коаліція, яка стверджує, що їй не вистачає ресурсів, щоб направити слідчих у Мосул, визнає відповідальність лише за 326 смертей.

Спецоперація збройних сил Іраку зі звільнення Мосула почалася в жовтні 2016 року і завершилася в липні 2017-го. Їм сприяли авіація США і сили міжнародної коаліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram