ГоловнаСвіт

Путін підписав закон про штрафи для месенджерів

Месенджери будуть штрафувати за недотримання російського законодавства.

Путін підписав закон про штрафи для месенджерів
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, який передбачає штрафи для месенджерів за недотримання російського законодавства.

Відповідний документ опубліковано на російському офіційному інтернет-порталі правової інформації.

Невиконання месенджерами обов'язків, встановлених законодавством про інформацію, інформаційні технології та захист інформації, загрожує громадянину Росії штрафом від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, посадовій особі - 30-50 тис. рублів, юридичній особі - від 800 тис. до мільйона рублів.

Особи, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, несуть відповідальність як юридичні особи, зазначено в документі.

Нагадаємо, наприкінці липня Путін підписав закон, який регулює діяльність месенджерів. Згідно з документом, месенджери повинні ідентифікувати користувачів за допомогою номера телефону на підставі договору, який власники додатку повинні укласти з оператором. На вимогу Роскомнагляду вони повинні після отримання повідомлення обмежити доступ користувача або заблокувати канал з протиправною інформацією.

У середині жовтня Мировий суд у Москві оштрафував Telegram на 800 тис. рублів за відмову співпрацювати з ФСБ. Суд визнав месенджер винним у скоєнні адміністративного правопорушення. Компанія оскаржила це рішення. Міщанський районний суд Москви 12 грудня визнав штраф законним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram