ГоловнаСвіт

США передали Китаю проект нових санкцій проти КНДР

Вашингтон сподівається на "швидке голосування" з приводу цієї резолюції в Радбезі ООН.

США передали Китаю проект нових санкцій проти КНДР
Фото: thediplomat.com

США передали Китаю чорновий варіант резолюції ООН про нові, жорсткіші санкції щодо Північної Кореї.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на можновладних дипломатів.

Агентство зазначає, що Вашингтон сподівається на "швидке голосування" щодо цієї резолюції в Радбезі ООН. Представник адміністрації президента США Дональда Трампа в бесіді з газетою заявив, що нові пропозиції ще не узгоджені з Китаєм. Вони були передані Пекіну минулого тижня.

Як нагадує Рейтер, США наполягають на посиленні міжнародних санкцій проти КНДР, щоб змусити Пхеньян відмовитися від ядерної програми. Так, Вашингтон хоче ще більше обмежити експорт у КНДР нафтопродуктів, який, згідно з чинними санкціями ООН, лімітовано двома мільйонами барелів на рік. Китай - основний постачальник нафти для КНДР - раніше виступав проти нових обмежень у цій сфері.

Посольство КНР у Вашингтоні і МЗС країни в Пекіні не відповіли на запит Рейтер про коментарі.

США також закликали внести в "чорний список" РБ ООН десять морських суден, які, на думку Вашингтона, порушують чинний режим санкцій. У документах, які потрапили до рук агентства, йдеться про те, що із цих суден здійснювалася передача нафтопродуктів північнокорейським кораблям.

КНДР наприкінці листопада провела тестовий запуск міжконтинентальної балістичної ракети, здатної, за заявою Пхеньяна, сягнути будь-якої точки на території США. У відповідь Вашингтон заявив про готовність до "військового вирішення" ситуації з КНДР, якщо дії Пхеньяна становитимуть загрозу для США. Однак згодом голова Держдепартаменту США Рекс Тіллерсон заявив, що США готові вести переговори з КНДР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram