ГоловнаСвіт

Сенат Румунії проголосував за скандальну судову реформу

Опозиційні партії бойкотували голосування.

Сенат Румунії проголосував за скандальну судову реформу
Фото: pixdaus.com

Верхня палата парламенту Румунії проголосувала за поправки в системі правосуддя, що загрожують незалежності судів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За ухвалення судової реформи проголосували 80 сенаторів владної Соціал-демократичної партії, проти не голосував ніхто. Опозиційні партії бойкотували голосування.

Тепер зміни повинен підписати президент, який уже висловлював свій скептицизм щодо них.

Президент має вибір - підписати закон чи повернути його на доопрацювання. Опозиція вже заявила про наміри оскаржити закон у Конституційному суді, що затягне набуття документом чинності.

Раніше 14 грудня нижня палата парламенту Румунії схвалила закони про реформування системи правосуддя, які Єврокомісія, Держдепартамент США і президент країни критикували як загрозу незалежності судів.

У листопаді Єврокомісія зазначила, що реформа системи юстиції в Румунії цього року перейшла у фазу стагнації і виклики незалежності судової системи залишаються постійним джерелом неспокою.

Відповідно до реформи, істотно обмежується право президента призначати суддів і прокурорів, а Юридична інспекція переходить у підпорядкування міністру юстиції (раніше ця структура була підпорядкована виключно Вищій раді магістратури).

На початку цього року спроби владної Соціал-демократичної партії декриміналізувати кілька корупційних правопорушень спровокували найбільші вуличні протести в Румунії протягом останніх десятиліть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram