ГоловнаСвіт

У США зняли мораторій на виробництво смертоносних вірусів

Подібні дослідження потрібні, щоб оцінити небезпеку вірусів.

У США зняли мораторій на виробництво смертоносних вірусів
Электронная микрофотография вируса Эболы
Фото: EPA/UPG

Національний інститут охорони здоров'я в США зняв мораторій на виробництво смертоносних вірусів.

Про це повідомляє NBC.

Подібні експерименти були припинені три роки тому. Тоді Національний інститут охорони здоров'я пояснив це необхідністю зрозуміти, чи не небезпечні подібні дослідження. В опублікованій напередодні заяві інституту кажуть, що тепер у США введено "значно прозоріші і зрозуміліші" правила, що стосуються наукових випробувань із небезпечними вірусами.

"На нас лежить відповідальність забезпечити відповідальне проведення досліджень з інфекційними агентами. Ми пам'ятаємо про потенційні ризики в сфері біобезпеки, пов'язані з такими експериментами", - заявив директор інституту Френсіс Коллінс. Подібні дослідження потрібні, щоб оцінити небезпеку вірусів і ймовірність того, що вони перетворяться на смертоносні для людини, пояснює NBC.

Мораторій було введено в 2014 році на дослідження, що стосуються грипу, атипової пневмонії та MERS, через виявлення випадків неналежного поводження з небезпечними мікроорганізмами. У 2014 році в морозильній камері на території Національного інституту здоров'я було виявлено живий вірус віспи. Того ж року Центр контролю і боротьби із захворюваннями випадково відправив лабораторіям живі бактерії сибірської виразки.

Багато вчених вітають зняття заборони на експерименти зі смертоносними вірусами, відзначаючи, що в останні роки через мораторій знизився рівень готовності влади США до серйозних епідемій, пише BBC. Однак, на думку епідеміолога з Гарварду Марка Ліпсіча, подібні експерименти "не роблять майже нічого, щоб поліпшити нашу готовність до пандемій, і несуть ризик створення випадкової епідемії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram