ГоловнаСвіт

Гаазький трибунал щодо колишньої Югославії завершив роботу

За двадцять років перед судом постав 161 військовий злочинець.

Гаазький трибунал щодо колишньої Югославії завершив роботу
Фото: EPA/UPG

Міжнародний трибунал ООН, який розглядав справи про військові злочини, скоєні під час розпаду Югославії у 1990-х роках, і судив колишнього президента Сербії Слободана Милошевича, закрився в четвер, пропрацювавши два десятиліття.

Про це повідомляє Голос Америки.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш, виступаючи на церемонії закриття Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії в Гаазі, заявив: "Сьогодні Рада Безпеки ООН нерідко закликає притягти до відповідальності людей, що здійснювали жахливі злочини... Поняття про відповідальність вкоренилося у нашій колективній свідомості".

У 1993 році, коли був створений трибунал, війни на Балканах ще вирували і мало хто вірив, що у цього задуму багато шансів на успіх. Однак завдяки міжнародній співпраці вдалося заарештувати і віддати під суд усіх підозрюваних, яким були пред'явлені звинувачення (161 особа), за винятком тих, хто помер раніше.

Це була перша спроба притягнути до відповідальності військових злочинців з часів Нюрнберзького процесу після Другої світової війни. Відтоді створення міжнародних трибуналів для розгляду військових злочинів після конфліктів стало звичайною справою.

Увага до трибуналу щодо Югославії за межами Балкан почала стихати до того часу, поки минулого місяця суд не виніс вирок генералу боснійських сербів Ратко Младичу у справі про масове вбивство тисяч беззбройних чоловіків і хлопчиків у Сребрениці в 1995 році.

Через кілька днів генерал боснійських хорватів Слободан Пральяк вчинив самогубство у залі суду, випивши отруту після того, як суд залишив чинним винесений йому вирок до 20 років тюремного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram