ГоловнаСвіт

На дострокових парламентських виборах у Каталонії перемагають прихильники незалежності

За дві години до закінчення голосування явка становила 68,3%.

На дострокових парламентських виборах у Каталонії перемагають прихильники незалежності
Фото: EPA/UPG

У Каталонії завершилося голосування на виборах у парламент, повідомляє Інтерфакс.

За даними екзит-полів, проведених для газети La Vanguardia, більшість місць у парламенті отримають прихильники незалежності Каталонії. Так, "Ліві республіканці Каталонії" (ERC), "Кандидати народної єдності" (CUP) і блок "Разом за Каталонію" (Junts per Catalunya), які виступають за незалежність Каталонії, можуть отримати від 67 до 71 місць зі 135 місць у парламенті.

Інформації про остаточну явку на виборах наразі немає, проте за дві години до закінчення голосування явка становила 68,3%, що виявилося на 5 процентних пунктів вище, ніж під час попередніх виборів у Каталонії в 2015 році.

Позачергові вибори в Каталонії були призначені після того, як після референдуму про незалежність регіону Мадрид застосував статтю 155 конституції Іспанії, усунувши від влади керівництво автономії і розпустивши її парламент.

Пучдемон і колишні міністри його уряду перебувають в Брюсселі. Він заявив, що повернеться в Іспанію, якщо переможе на дострокових виборах. Референдум пройшов у Каталонії 1 жовтня. Фактично він був зірваний правоохоронними органами Іспанії і супроводжувався масовими заворушеннями. Конституційний суд Іспанії визнав голосування таким, що не відповідає основному закону. Водночас близько 90% респондентів сказали незалежності "так".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram