ГоловнаСвіт

Прихильники незалежності Каталонії отримали парламентську більшість за підсумками виборів

Явка на виборах становила рекордні 81%.

Прихильники незалежності Каталонії отримали парламентську більшість за підсумками виборів
Фото: EPA/UPG

За підсумками виборів більшість у парламенті Каталонії отримали прихильники незалежності регіону від Іспанії.

Про це повідомляє видання El País за підсумками підрахунку 96% голосів.

Три партії, що виступають за відокремлення регіону від Іспанії - "Разом за Каталонію" (JxCat), "Республіканські ліві Каталонії" (ERC) і "Народний союз" (CUP) - сумарно отримали 70 місць у парламенті з 135 можливих.

Однак найбільше голосів на виборах зібрала партія "Громадяни", яка виступає за те, щоб Каталонія залишалася в складі Іспанії. Вона отримала 36 місць у парламенті.

Явка на виборах становила рекордні 81%.

Колишній голова Каталонії Карлес Пучдемон, відправлений владою Іспанії у відставку після оголошення незалежності регіону, заявив, що "Каталонська Республіка перемогла монархію", передає El Espanol. Він закликав владу Іспанії призупинити дію 155-ї статті Конституції, відпустити політичних в'язнів і створити умови для повернення його і прихильників у країну.

На початку жовтня в Каталонії пройшов референдум, на якому за відокремлення від Іспанії висловилися 90,18% виборців при явці 42%. Влада регіону оголосила про незалежність регіону. Конституційний суд Іспанії визнав це рішення незаконним.

Після цього влада Іспанії відправила у відставку парламент і уряд Каталонії. Колишнім міністрам висунули звинувачення в організації заколоту, непокору владі, розтраті державних коштів і зловживанні посадовими повноваженнями. Пучдемон і ще декілька членів парламенту покинули Іспанію і поїхали в Бельгію. Раніше Пучдемон заявив, що повернеться в Іспанію у випадку перемоги на виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram