ГоловнаСвіт

ЄС попросив у СОТ дозволу ввести проти РФ торговельні санкції на $1,6 млрд

Росія не виконала рішення СОТ про імпорт свиней і свинини.

ЄС попросив у СОТ дозволу ввести проти РФ торговельні санкції на $1,6 млрд

Європейський Союз попросить у Світової організації торгівлі дозвіл на введення торгових санкцій проти Росії на суму 1,39 мільярда євро ($1,65 мільярда) на рік. ЄС звинувачує Росію в тому, що вона не виконала рішення СОТ про імпорт свинарської продукції з країн Євросоюзу, повідомляє Reuters.

У заяві ЄС йдеться, що Росія не виконала рішення СОТ про імпорт свиней і свинини. Запит про введення санкцій проти Росії буде скеровано в орган СОТ із вирішення спорів 3 січня 2018 року. Сума санкцій розрахована як загальна вартість цієї продукції з ЄС у 2013 році, штраф щорічно буде підвищуватися на 15%.

Справа стосується заборони на імпорт свинини з ЄС, який російська влада ввела на початку 2014 року. Заборона була накладена і на ввезення живих свиней, і на постачання свинарської продукції з усіх країн ЄС. Приводом для нього стали зафіксовані в грудні 2013 року спалахи африканської чуми свиней (АЧС) в Литві і Польщі. У ЄС вважають, що Росія застосовує подвійні стандарти, оскільки спалахи АЧС регулярно фіксують у Росії, але російські виробники не потрапляють під заборону. Переговори не призвели до угоди, і у квітні 2014 року Євросоюз подав позов до СОТ.

У серпні 2016 року панель арбітрів СОТ вирішила, що російська заборона йде врозріз з Угодою про застосування санітарних і фітосанітарних заходів СОТ: арбітри підтримали ЄС у більшості пунктів скарги. Зокрема, вони прийшли до висновку, що заборона на постачання свинини з усіх країн ЄС суперечить міжнародним стандартам Світової організації охорони здоров'я тварин, а отже, не відповідає зобов'язанням Росії "базувати свої санітарні та фітосанітарні заходи на міжнародних стандартах", як прописано в Угоді про застосування санітарних і фітосанітарних заходів СОТ. Арбітри також визнали неправомірними окремі заборони Росії на постачання живих свиней і свинини з Литви, Латвії, Польщі та Естонії.

Росія подала апеляцію на це рішення, пояснивши це тим, що ситуація з африканською чумою свиней у країнах Балтії і Польщі продовжує погіршуватися, а вжиті службами ЄС заходи для ліквідації осередків захворювання неефективні. Однак апеляцію відхилили.

На початку червня 2017 року ЄС і Росія поінформували Орган з вирішення спорів СОТ про те, що виконають його рекомендації протягом восьми місяців і 15 днів. У середу, 6 грудня, термін виконання добігав кінця.

6 грудня Міністерство економічного розвитку РФ повідомило, що Росія виконала вимоги Світової організації торгівлі (СОТ) і зняла заборону на імпорт свинини з країн Євросоюзу, введений через африканську чуму свиней (АЧС). При цьому у відомстві зазначили, що свинина потрапляє під список заборонених до ввезення продуктів у рамках продовольчого ембарго, введеного 2014 року у відповідь на секторальні санкції Євросоюзу, і ця заборона чинна й далі. У ЄС з такою казуїстикою не погодилися і почали вимагати від СОТ покарати Росію за невиконання рішення організації.

За оцінками ЄС, 2013 року вартість експорту свинини в Росію сягала майже €1,4 млрд, що склало близько 25% всього експорту свинини з ЄС. Заборона серйозно впливає на свинарську галузь ЄС, оскільки внутрішні ціни на свинину в ЄС впали через перенасиченість ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram