ГоловнаСвіт

Росія надала притулок обвинуваченому у спробі путчу в Чорногорії (оновлено)

Ананіє Нікича звинувачують у вербуванні агентів на російську розвідку.

Росія надала притулок обвинуваченому у спробі путчу в Чорногорії (оновлено)
Флаг Черногории
Фото: http://forum.vesveter.ru

Громадянин Чорногорії Ананіє Нікич, обвинувачений на батьківщині в причетності до спроби держперевороту в жовтні 2016 року, отримав політичний притулок у Росії.

Про це повідомило чорногорське видання Pobjeda з посиланням на міністерство юстиції в Подгориці. Повідомляють також, що про надання Нікичу притулку чорногорську сторону повідомила російська Генпрокуратура.

Нікича оголосили в розшук після невдалої спроби державного перевороту в Чорногорії. Як вважає слідство, Нікич вербував громадян, включаючи іноземних, для роботи на російську розвідку. У червні 2017 року чорногорський суд затвердив звинувачення Нікичу.

Оновлено: У Генпрокуратурі Росії підтвердили, що не мають наміру видавати Чорногорії підозрюваного в спробі державного перевороту Ананіє Нікича. Про це російське інформаційне агентство РИА "Новости" повідомили в прес-службі Генпрокуратури.

У відомстві підтвердили, що розглянули прохання чорногорського Мін'юсту про екстрадицію Нікича. Однак він отримав у Росії статус біженця, тому у видачі чорногорця було відмовлено.

Підкреслюється, що Генпрокуратура РФ керувалася положеннями Європейської конвенції про видачу від 1957 року. Про прийняте рішення міністра юстиції Чорногорії повідомили ще 9 жовтня.

Восени 2016 року прокуратура Чорногорії оголосила про запобігання спробі держперевороту і замаху на тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановича. За даними правоохоронних органів, в групу змовників, крім сербських націоналістів, входили і два агенти російської розвідки - Едуард Шишмаков і Володимир Попов. Москва офіційно відкинула будь-яку причетність до організації путчу.

Путч, як гадають, планували на 16 жовтня 2016 року - день голосування на парламентських виборах у Чорногорії. Того дня влада країни повідомила про затримання групи змовників, які, за їхньою версією, готували низку нападів і терактів. Метою змовників було захопити парламент і вбити прем'єр-міністра Міло Джукановича. Також підозрюють, що вони планували оголосити про перемогу однієї з опозиційних партій, яка захопила б владу в країні і змінила б зовнішньополітичний курс Чорногорії - відмовилася б від планів вступу в НАТО і взяла б курс на зближення з Москвою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram