ГоловнаСвіт

ЄС не визнає референдум у Каталонії

ЄС твердо переконаний в необхідності забезпечити єдність і стабільність Іспанії.

ЄС не визнає референдум у Каталонії
Жан-Клод Юнкер
Фото: EPA/UPG

Євросоюз не визнає легітимності референдуму про незалежність іспанського регіону Каталонії і закликає політичні сили Іспанії до єдності і політичного діалогу.

Відповідну заяву президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера озвучив у понеділок представник керівного інституту ЄС Маргарітас Шинасі, повідомляє "Укрінформ".

"Згідно з конституцією Іспанії, вчорашнє голосування в Каталонії було незаконним. Від Єврокомісії президент Жан-Клод Юнкер неодноразово заявляв, що це внутрішнє питання Іспанії, яке має бути врегульоване відповідно до конституційного порядку Іспанії", - заявив головний представник Єврокомісії.

Шинасі також зазначив, що ЄС твердо переконаний у необхідності забезпечити єдніть і стабільність Іспанії.

"Ми закликаємо всіх причетних до швидкого повернення від конфронтації до діалогу", - заявили в керівному інституті ЄС.

Також зазначають, що Єврокомісія довіряє уряду Іспанії у вирішенні конфліктної ситуації.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії пройшов референдум про незалежність, який в Іспанії вважають незаконним. За даними регіонального уряду Каталонії, явка на заборонений конституційним судом Іспанії референдум склала 42%. Водночас, як заявляють каталонські лідери, 90,1% учасників волевиявлення підтримали незалежність Каталонії, 7,9% присутніх виступили проти. Поліція Каталонії заявила про трьох загиблих протягом заворушень під час референдуму, постраждали близько 900 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram