ГоловнаСвіт

У Каталонії оголошено загальний страйк

Страйк підтримав футбольний клуб "Барселона".

У Каталонії оголошено загальний страйк
Фото: EPA/UPG

Профспілкові й інші організації Каталонії закликали провести у вівторок, 3 жовтня, загальний страйк на знак протесту проти дій поліції в день референдуму про незалежність цієї іспанської автономії.

Як повідомляє DW, із закликом виступили, зокрема, сепаратистські об'єднання ANC і Omnium. До їхньої ініціативи має намір приєднатися футбольний клуб "Барселона". "Клуб завтра закриють. Жодна з наших команд, включаючи юнацькі, не проводитиме завтра тренувань", - йдеться в повідомленні клубу у Twitter, опублікованому 2 жовтня.

Водночас великі профспілкові об'єднання Іспанії CCOO і UGT відмовилися підтримати страйк, хоча раніше мали намір брати участь у ньому. Причиною відмови стали висловлювання голови Каталонії Карлеса Пучдемона після плебісциту.

Промова Пучдемона засвідчила, що єдиним виходом із ситуації він бачить проголошення незалежності Каталонії, хоча для врегулювання конфлікту необхідні переговори з Мадридом, зазначили профспілки в спільній заяві.

Увечері в понеділок, 2 жовтня, в містах Каталонії пройшли багатотисячні акції протесту проти поліцейського насильства. У Барселоні, за оцінкою правоохоронних органів, зібралося близько 15 тисяч демонстрантів. Протестувальники тримали в руках прапори Каталонії і кричали "Такі порядки були при Франко", натякаючи на період диктатури в Іспанії в 1939-1975 роках.

Референдум про незалежність Каталонії пройшов 1 жовтня. Мадрид напередодні голосування оголосив, що воно суперечить конституції країни. У день плебісциту поліцейські закривали виборчі дільниці і вилучали урни і бюлетені. У різних частинах Каталонії пройшли акції протесту, поліція використовувала кийки та гумові кулі.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що служби правопорядку "виконували свій обов'язок". Відповідальність за заворушення і насильницькі дії він поклав на уряд автономії. У свою чергу Карлес Пучдемон вважає, що поліція "безладно" застосовувала силу проти "мирних" демонстрантів. За оцінкою влади Каталонії, за результатами подій 1 жовтня 844 людини потребували медичної допомоги. Офіційно підтверджено поранення 92 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram