ГоловнаСвіт

Нафтові доходи ІДІЛ за два роки скоротилися більш ніж на 90%

Ресурси ІДІЛ вичерпуються на тлі втрати контролю бойовиками над великими містами.

Нафтові доходи ІДІЛ за два роки скоротилися більш ніж на 90%
Архив
Фото: EPA/UPG

Доходи терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) від продажу нафти з 2015 року скоротилися більш ніж на 90%.

Про це повідомляє USA Today з посиланням на дані західної коаліції під керівництвом США.

За інформацією видання, виручка ІДІЛ від продажу нафти впала з $50 млн до $4 млн.

Ще близько $500 млн терористи отримали за рахунок грабежів банків і вимагання грошей у населення на зайнятих ними територіях.

USA Today зазначає, що ресурси ІДІЛ вичерпуються, оскільки бойовиків витіснили з більшості великих міст.

"Втрата половини їхніх доходів значна. Контрольована ними територія скорочується, як і їхня здатність обкладати населення податками", - заявив у коментарі виданню аналітик Вашингтонського інституту близькосхідної політики Ендрю Таблер.

USA Today зазначає, що очолювана США коаліція почала бомбити нафтові об'єкти ІДІЛ - цистерни і заводи - в 2015 році. В результаті було знищено понад 2,5 тис. цистерн.

На думку американського полковника Джеймса Ворка, для ІДІЛ скорочення нафтових доходів - це "великий провал". "Вони хотіли б створити свою державу, але не можуть", - зазначив він.

Наприкінці вересня сирійська опозиція заявила, що повернула під свій контроль велике нафтове родовище Коноко в районі Дейр-ез-Зора.

Як повідомляли напередодні, ІДІЛ спалює нафтові свердловини на півночі Іраку з метою сповільнити просування іракських військ і шиїтського ополчення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram