ГоловнаСвіт

У Польщі заявили про загрозу нацбезпеці через "зобов'язувальний" механізм Єврокомісії в питанні біженців

У Варшаві вважають, що за політику безпеки повинні відповідати окремі країни, а не ЄС.

У Польщі заявили про загрозу нацбезпеці через "зобов'язувальний" механізм Єврокомісії в питанні біженців
Фото: EPA/UPG

Процедура Єврокомісії з розподілу біженців між країнами Євросоюзу є хибною і загрожує національній безпеці Польщі.

Про це йдеться у відповіді МВС Польщі на заяву Єврокомісії про перехід до наступної стадії притягнення до відповідальності Польщі, Чехії та Угорщини, які відмовилися приймати біженців згідно з квотами Євросоюзу.

Як випливає із заяви польського відомства, "Єврокомісія не відповіла належно на аргументи Польщі, пов'язані з гарантуванням безпеки нашим громадянам". "Ми підтримуємо нашу позицію, яка стосується механізму переселення, і вважаємо, що він є хибним і загрожує безпеці", - наголошено в заяві.

У Польщі зазначили, що не погоджуються на перевищення Єврокомісією своїх повноважень у "втручанні в національні компетенції у сфері безпеки, інтеграції і соціальних питань". На переконання Варшави, за політику безпеки повинні відповідати окремі країни, а не ЄС.

"Обов'язком польського уряду є рішучий захист громадян Польщі від хибних, непродуманих, зобов'язувальних рішень, які, без сумніву, матимуть негативний вплив на рівень безпеки країни", - підкреслює польське МВС.

Зазначають, що Польща разом з Чехією та Угорщиною, які також отримали попередження від Єврокомісії у справі переселення біженців, спільно розглядатимуть можливість подальших кроків у цій ситуації.

Напередодні Єврокомісія скерувала вмотивовані обґрунтування Польщі, Чехії та Угорщині за недотримання їхніх юридичних зобов'язань у переселенні біженців. У Єврокомісії зазначили, що, незважаючи на неодноразові заклики до дій і початок процедури притягнення трьох країн до відповідальності минулого місяця, країни, як і раніше, порушують свої юридичні зобов'язання і зневажили свої зобов'язання перед Грецією, Італією й іншими державами-членами ЄС.

Восени 2015 року попередній польський уряд Еви Копач у рамках рішення Ради ЄС про розподіл 160 тис. біженців з півдня між країнами ЄС зобов'язався прийняти 7 тис. біженців з Греції та Італії. Діючий польський уряд Беати Шидло відмовився виконувати рішення попереднього, мотивуючи це питаннями безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram