ГоловнаСвіт

ЄС почне штрафну процедуру проти Угорщини, Польщі і Чехії через квоти на біженців

Країни відмовляються виконувати угоду про прийом біженців.

ЄС почне штрафну процедуру проти Угорщини, Польщі і Чехії через квоти на біженців
Беженцы в Мюнхене, Германия
Фото: EPA/UPG

Європейська комісія у вівторок, 13 червня, вирішила почати штрафну процедуру щодо Угорщини, Польщі і Чехії, які відмовляються приймати біженців, що прибули до Італії та Греції, і тим самим не виконують правило перерозподілу, затверджене Брюсселем в 2015 році.

"На жаль, незважаючи на неодноразові заклики, Чеська Республіка, Угорщина та Польща в порушення своїх юридичних зобов'язань, а також зобов'язань перед Грецією, Італією та іншими країнами ЄС досі не зробили необхідні кроки", - йдеться в заяві Єврокомісії.

Єврокомісія направить урядам всіх трьох країн офіційні прохання роз'яснити причину невиконання ними домовленостей щодо перерозподілу біженців. Якщо Брюссель визнає відповіді Праги, Будапешта і Варшави незадовільними і дійде висновку, що Угорщина, Польща і Чехія не дотримуються зобов'язання в рамках законодавства ЄС, їм нададуть термін - як правило, два місяці - протягом якого вони зобов'язані виконати вимоги. Якщо і після цього не буде вжито необхідних заходів, Єврокомісія звернеться з позовом до суду ЄС, який має право зобов'язати порушників виконати вимоги Брюсселя і, крім того, застосувати щодо цих держав грошові штрафи.

У рамках досягнутої в 2015 році угоди про розселення біженців держави отримали квоти на прийом біженців, вони були обов'язковими для виконання. Румунія, Словаччина, Угорщина, Чехія і низка інших країн виступили проти цієї ініціативи. Розмір квоти на прийом мігрантів був пов'язаний з економічними і соціальними показниками, такими, як чисельність населення. Влада східноєвропейських країн заявляла про те, що вони не мають наміру виконувати угоду щодо квот.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram