ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністра Пакистану відсторонено від посади через "Панамський архів"

Приводом стали звинувачення в корупційних злочинах на адресу членів його сім'ї.

Прем'єр-міністра Пакистану відсторонено від посади через "Панамський архів"
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Пакистану 28 липня відсторонив прем'єр-міністра Наваза Шаріфа від займаної посади, пише BBC.

Приводом для такого рішення стали звинувачення в корупційних злочинах на адресу членів його сім'ї. Раніше імена родичів Шаріфа з'явилися в так званому "Панамському архіві": в ЗМІ оприлюднили інформацію про зв'язки сім'ї прем'єра з офшорними компаніями. Зокрема, в документах стверджувалося, що діти Шаріфа володіли нерухомістю в Лондоні.

Наваз Шаріф вступив на посаду прем'єр-міністра Пакистану в червні 2013 року.

Нагадаємо, 3 квітня 2016 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував розслідування про виведення грошей через офшори, в якому згадувалися близько 140 осіб, включаючи знаменитостей і світових лідерів. Після публікації "Панамського архіву" у відставку пішли, зокрема, прем'єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Давид Гюннльойгссон і міністр промисловості, енергетики і туризму Іспанії Хосе Мануель Сорія.

В Україні ця публікація викликала великий резонанс, оскільки стало відомо, що влітку 2014 року президент Петро Порошенко зареєстрував компанію Prime Asset Partners для переведення кондитерського бізнесу в юрисдикцію Британських Віргінських островів. Сам голова держави вважає, що приводу для скандалу не було: зареєстрована компанія не займалася виведенням грошей, а була створена з метою передачі активів у "сліпий траст", довірче управління.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram